Esenţiale azi, 29 noiembrie

126

România ar putea adopta euro cel mai devreme în 2026

Gurvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că România ar putea adopta moneda euro în anul 2026, însă pentru aceasta ar trebui să intre în antecamera zonei euro în 2024 și să stea acolo măcar doi ani. Comisia de trecere la euro va face public în luna decembrie un raport de fundamentare și unul de parcurs pentru adoptarea monedei unice. Isărescu a subliniat că România trebuie să intre pregătită în zona euro, care nu este o zonă de convergenţă, așa cum este și Uniunea Europeană în ansamblu, iar decizia de a adopta moneda unică este „o decizie politică, dar este o decizie de mare responsabilitate”.

Bulgaria intră în spaţiul Schengen

Liderul europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, a declarat că Bulgaria va face parte din spaţiul Schengen începând cu anul 2019, însă doar cu frontierele aeriene, pentru început. Declaraţia ar fi fost făcută în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Bruxelles și care a avut ca temă situaţia politică din Europa. În ceea ce privește România, potrivit unei declaraţii a premierului Viorica Dăncilă și asigurărilor date de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, până la 1 ianuarie 2019, când va prelua președinţia Consiliului European, România va fi membru al spaţiului Schengen.

Opt din zece români ar pleca să muncească în altă ţară

Potrivit unui recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, mai mult de 8 din 10 români ar pleca să muncească în altă ţară. Dintre participanţii la sondaj, doar 14,2% au răspuns că nu ar pleca în niciun caz. Principalele motive care îi determină pe români să plece din ţară sunt calitatea vieţii și un salariu mai bun. Alte motive ar fi gradul ridicat de civilizaţie, sistemele de sănătate sau de educaţie mai bune, dar și oportunităţile profesionale superioare. Pe de altă parte, familia este principalul factor care i-ar determina pe români să nu părăsească ţara, iar frumuseţile naturale unice ale ţării sunt ceea ce îi mulţumește cel mai mult pe români.

Bebeluși infectaţi cu stafilococ în București

După ce 12 bebeluși care s-au născut la Maternitatea Giulești au fost infectaţi cu stafilococ, Direcţia de Sănătate Publică a demarat un amplu control în toate maternităţile din București. Infecţia a apărut după ce au fost externaţi, bebelușii putând lua stafilococul ori de pe pielea mamei, ori din salon. Ulterior, aceștia au fost internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

O nouă lege dă liber la arme în România

Potrivit noilor amendamente din legea armelor, dacă ai 18 ani și nu ai o condamnare pe viaţă, poţi deveni proprietarul unei arme letale. Cu alte cuvinte, în România aproape oricine poate deţine o armă periculoasă. Raportul Comisiei de Apărare din Senat a trecut astăzi de plen, dar camera decizională e Camera Deputaţilor. Până în prezent cei care erau condamnaţi la mai mult de un an de închisoare nu puteau deţine arme periculoase, iar o persoană putea deţine doar două arme de foc. Această limită dispare, conform noii legi.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina continuă

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a făcut apel la NATO să trimită nave în Marea Azov, acolo unde Rusia ţine sechestrate trei ambarcaţiuni militare ucrainene. Acesta a menţionat că „singura limbă pe care (Putin) o înţelege este solidaritatea lumii occidentale” şi a solicitat introducerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei. Pe de altă parte, Rusia susţine că navele ucrainene au intrat într-o zonă a apelor teritoriale ruseşti cu intenţia de a crea o situaţie de conflict în zonă. Pe fondul acesta, secretarul american al apărării, James Mattis, a declarat miercuri că acţiunile Rusiei demonstrează că Moscova nu este de încredere.

În timpul acesta, o a patra divizie de sisteme antirachetă S-400 sol-aer va fi amplasată de către Federaţia Rusă în peninsula Crimeea, a informat reprezentantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, locotenentul Vadim Astafiev.

Noua Zeelandă respinge oferta de 5G a Huawei

Serviciile secrete din Noua Zeelandă au respins prima ofertă de 5G a companiei chineze Huawei, invocând riscuri pentru securitatea naţională. Australia a interzis de la începutul anului folosirea serviciilor Huawei de către operatori pentru reţeaua 5G, menţionând de asemenea riscuri de securitate. Decizia autorităţilor din Noua Zeelandă vine după ce Statele Unite le-au cerut aliaţilor să renunţe la echipamentele firmei chineze.

Tensiuni în parlamentul Marii Britanii cu privire la Brexit

Guvernul Marii Britanii a confirmat intenţia de a demara o dezbatere parlamentară în vederea aprobării acordului propus de premierul Theresa May pentru Brexit și acceptat de UE.

Theresa May le-a spus parlamentarilor britanici că un al doilea referendum pentru Brexit ar însemna extinderea perioadei de negociere cu UE și implicit o amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Google vrea să elimine ţânţarii

O companie deţinută de Alphabet/Google și-a propus să elimine ţânţarii de pe întregul Pământ prin utilizarea unei bacterii cu care să infecteze ţânţarii masculi, astfel încât ouăle rezultate după împerechere să nu eclozeze. Aceasta ar putea fi o afacere profitabilă pentru Alphabet, întrucât multe guverne și întreprinderi de pe tot globul ar fi dispuse să plătească pentru rezolvarea problemei ţănţarilor. Eradicarea bolilor transmise de ţânţari este doar unul dintre eforturile depuse de companie în domeniul sănătăţii și al știinţelor vieţii.

Cât cere Facebook pentru a da acces la datele utilizatorilor

Mesaje e-mail interne din perioada 2012-2014 arată că oficiali ai Facebook au analizat opţiunea de a solicita suma de 250.000 de dolari pe an dezvoltatorilor care doreau să aibă acces la datele utilizatorilor, precum și de a le cere sume extra clienţilor din domeniul publicităţii pentru a realiza reclame targetate.

O a doua femeie va da naștere unui copil modificat genetic

El Jiankui – care a uimit lumea medicală luni, când au apărut știri despre faptul că s-au născut două gemene cărora le modificase ADN-ul pentru a rezista la HIV – a declarat că a doua femeie a fost inseminată cu embrioni modificaţi genetic. Cercetătorul nu a dat mai multe detalii. Comunitatea știinţifică a fost revoltată de aceste afirmaţii, iar autorităţile chineze au demarat o anchetă.

Un american a ucis 90 de femei în 35 de ani

Dezvăluirile șocante ale fostului boxer Samuel Little îl pot poziţiona în fruntea topului celor mai sângeroși criminali în serie din Statele Unite. În prezent, bărbatul se află după gratiile unei închisori din Texas și a devenit o sursă de interes pentru mulţi anchetatori preocupaţi de crime neelucidate. În prezent diabetic și cardiac, acesta este gata să își mărturisească toate crimele, nu doar pe cele pentru care a fost închis, numărul victimelor ajungând la 90, conform spuselor sale.