Dincolo de Brexit, euroscepticismul e în creștere în UE

331

Aproape două săptămâni îi mai despart pe britanici de o eventuală ieșire din cadrul Uniunii Europene. Până atunci însă, europeni din 10 state comunitare s-au exprimat cu privire la caracterul oportun al existenţei uniunii. Scorul negativ arată o creștere semnificativă a euroscepticismului.

Cei mai nemulţumiţi sunt grecii (71%) și francezii (61%), care și-ar dori ca ţările lor să nu mai facă parte din UE. Din urmă îi prind spaniolii (49%), britanicii (48%) și germanii (48%), care au aceleași preferinţe. În medie, 42% dintre europeni și-ar dori ca ţara căreia îi aparţin să aibă mai multă autonomie în raport cu Uniunea Europeană.

Sondajul, realizat de Pew Research Center, a relevat că în cinci din șase naţiuni procentul de favorabilitate faţă de UE a scăzut. Per ansamblu, comparativ cu 2015, nivelul încrederii în UE a scăzut de la 57% la 49%. Opiniile favorabile la adresa UE sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în Franţa, Spania şi Germania. „UE se confruntă cu o nouă scădere abruptă a susţinerii publice în cele mai mari state membre”, după ce înregistrase o revenire după perioada de criză din 2012-2013, spune Bruce Stokes, de la Pew Reseach Center.

Sondajul relevă că susţinerea pentru UE este mai mare în rândul tinerilor. În Franţa, 56% dintre tineri cu vârste între 18 şi 34 de ani privesc UE cu ochi buni, în timp ce doar 31% din cei trecuţi de 50 de ani au asemenea opinii.

Această prăpastie între generaţii există şi în Marea Britanie, acolo unde sondajul arată că tânăra generaţie este în favoarea rămânerii în UE. Studiul mai arată și că 70% dintre cei intervievaţi în nouă state membre cred că posibila ieşire a Marii Britanii din UE va provoca daune UE. Doar 16% spun că acesta ar fi un lucru bun.

Un aspect relevant scos în evidenţă de acest sondaj este acela că euroscepticismul are puţin de-a face cu ideologia. Potrivit sociologilor, nu vorbim despre o orientare eurosceptică mai puternică în funcţie de simpatiile pentru dreapta sau pentru stânga politică. De exemplu, în Spania, euroscepticismul este mai puternic în rândul celor de stânga, în timp ce în Marea Britanie cei de stânga sunt orientaţi către UE. În Italia, Germania şi Olanda, sprijinul pentru UE este mai mare la stânga spectrului politic, dar situaţia este mai puţin polarizată decât în Spania sau în Marea Britanie.

Niciunul dintre statele europene nu este imun la euroscepticism, însă cele mai eurosceptice ţări rămân cele din Europa de Nord. Norvegia, de exemplu, nu a devenit membra al Uniunii Europene din cauza euroscepticismului răspândit.

Niciun articol afișat