Europa înregistrează progrese cu bolile de inimă, dar nu și România

30

Numărul oamenilor care mor anual din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut dramatic în Europa, în ultimele decenii, mulţumită campaniilor anti-fumat și a medicamentelor care scad colesterolul, au anunţat cercetătorii miercuri.

Rata mortalităţii cauzată de bolile de inimă s-a înjumătăţit în ţările Uniunii Europene faţă de datele înregistrate la începutul anilor 1980, arată studiul publicat în European Heart Journal. Cu toate acestea, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în regiune, iar creșterea incidenţei obezităţii și a diabetului ar putea da înapoi progresul înregistrat în ultimii 30 de ani. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile de inimă omoară aproximativ 17 milioane de oameni în fiecare an, la nivel global.

Studiul mai arată că în timp ce Marea Britanie, Danemarca, Malta, Norvegia și Suedia au înregistrat cele mai mari scăderi ale ratei mortalităţii în rândul ambelor sexe, ţări precum Ungaria, Letonia, Lituania și Polonia nu au înregistrat scăderi semnificative. Mai mult decât atât, în rândul bărbaţilor români, rata mortalităţii a crescut, scrie Reuters.

Cercetătorii au examinat numărul deceselor din cauza maladiilor cardiovasculare în perioada 1980 – 2009 pentru ambele sexe şi în funcţie de patru grupe de vârstă: sub 45 de ani, 45 – 54 de ani, 55 – 64 de ani şi peste 65 de ani.