Obama: America plătește deja preţul schimbărilor climatice

214

„Americanii, din toate părţile ţării, plătesc deja preţul lipsei de acţiune (n.r. în ceea ce privește încălzirea globală)", a declarat președintele Barack Obama, înainte de a prezenta un plan pentru reducerea acestor efecte.

La șapte ani după ce candidatul la alegerile prezidenţial, Al Gore, a prezentat documentarul „An Inconvenient Truth", în care a arătat că problema schimbărilor climatice este una reală și este o problemă globală, președintele american în funcţie a declarat că se va folosi de puterile sale executive pentru a impune noi legi care să reducă emisiile gazelor de seră.

Președintele Obama promisese în timpul discursului de inaugurare din ianuarie că va acţiona împotriva încălzirii globale în al doilea mandat. Vorbind la Universitatea Georgetown din Washington DC, Obama a declarat: „Ca și președinte, ca tată, ca și american, am venit să vă spun că trebuie să acţionăm acum", citează BBC.

Obama a luat în derâdere criticii care spun că nu există încălzire globală, spunând că „nu are timp pentru așa ceva". Schimbările climatice sunt un pericol iminent, iar majoritatea măsurilor pregătite de președinte pot fi executate fără aprobarea Congresului american.

Planul include primele limitări pe emisiile de carbon ce ies de la centralele electrice, care sunt principala sursă de poluare a ţării. Șapte guvernatori americani l-au rugat să abandoneze această propunere care ar putea însemna închiderea centralelor pe cărbuni și prevenirea deschiderii altora noi.

Președintele a făcut un apel pentru derularea mai multor proiecte de energie solară și eoliană pe proprietăţi publice, care să furnizeze destulă energie pentru 6 milioane de locuinţe, până în 2020. De asemenea, a vorbit despre o investiţie de 8 miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor verzi.

Preşedintele Obama a mai precizat că proiectul controversat al conductei Keystone XL dintre Canada şi SUA nu va fi aprobat decât dacă nu va genera o creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră.