Franţa acoperă 100% din costurile pentru avort

54

Franţa a făcut public un program de reforme cu intenţia de a creşte accesul la avort, oferind inclusiv o rambursare de 100% a costurilor medicale din partea sistemului de securitate socială a statului.

În prezent, femeile din Franţa puteau să ceară între 70% şi 80% din costul procedurii, ceea ce în medie înseamnă între 200 şi 450 de euro, în funcţie de procedura prin care se face, tratament medicamentos sau operaţie chirurgicală.

Rambursarea totală a fost inclusă în bugetul pe 2013 al sistemului de securitate socială. Într-un comunicat de presă, guvernul a spus că măsura „este necesară pentru ca toate femeile să aibă acces egal la avort," citează France24.

Măsura vine după o lungă campanie a organizaţiilor pro-alegere şi de asemenea a fost o promisiune făcută de preşedintele socialist Francois Hollande, înainte de victoria sa la alegerile din iunie.

Guvernul a mai anunţat că va mări numărul de clinici care au voie să ceară bani pentru avorturi, pentru a le aduce în linie cu costurile reale ale unei astfel de proceduri şi pentru a asigura „mai bune îngrijiri pentru pacienţi".