Atentat cu camion la un târg de Crăciun în Berlin

452

Un camion a intrat cu viteză într-o piaţă de Crăciun organizată în Breitscheidplatz, în vecinătatea bisericii Kaiser Wilhelm din Berlin, omorând cel puţin 12 persoane și rănind cel puţin alte 50.

Din primele informaţii ale Poliţiei, incidentul este, cel mai probabil, un atac terorist. Ministrul german de Interne a reiterat ipoteza, iar gruparea extremistă Stat Islamic a revendicat atacul.

„S-a întâmplat atât de repede încât nu am putut face nimic. Dacă am fi încercat să facem ceva să îl oprim am fi fost loviţi”, povestea un bărbat britanic, care s-a aflat la doar câţiva metri de camionul ucigaș, dar care a scăpat teafăr din atentat. Camionul a intrat în zona pietonală deschisă cu peste 65km/h și a măturat tot ce a găsit în cale pe o distanţă de aproape 80 de metri.

„Am auzit o bubuitură mare,” spunea Emma Rushton, o turistă citată de CNN. „Și am putut vedea partea din faţă a unui camion întrând în chioșcurile amenajate în piaţă, călcând peste oameni.”

Șoferul camionului a reușit să fugă de la locul faptei, însă poliţia l-ar fi capturat ulterior în apropierea pieţei unde a avut loc atentatul. Naţionalitatea lui este încă neclară, însă martori citaţi în presa internaţională spun că acesta avea o fizionomie est-europeană. Presa locală germană citează surse de securitate potrivit cărora există dovezi că suspectul arestat ar proveni din Afghanistan sau Pakistan și că ar fi pătruns în Germania în luna februarie, ca refugiat. La ora redactării acestui material, ipoteza era încă în verificare. Atentatorul ar fi fost cercetat anterior de poliţie pentru infracţiuni minore.

În cabina camionului, pe locul pasagerului, poliţiștii au găsit un bărbat decedat, de origine poloneză, despre care cred că ar putea fi șoferul de drept al camionului. Camionul avea plăcuţe de înmatriculare poloneze. Ariel Zurawski, proprietarul companiei care deţinea camionul, a declarat TVN 24, o televiziune poloneză afiliată CNN, că vehiculul care livra un transport de 25 de tone oţel ar fi putut fi deturnat. „Eu cred că i-au făcut ceva șoferului și au deturnat camionul.” Un manager al companiei, citat de AFP, spunea că „firma din Berlin la care trebuia să ajungă transportul de oţel îi anunţase că nu poate face recepţia mărfii și i-a rugat să revină marţi dimineaţă. I-au spus șoferului să aștepte undeva în Berlin.” Poliţia berlineză suspectează că vehiculul a fost furat din preajma unui șantier de construcţie din Polonia.

Grupările teroriste și-au încurajat, prin mesaj online, adepţii din Occident să folosească vehicule ca arme în atentate, preciza Peter Bergen, analist privind securitatea naţională. O facţiune yemenită a grupării Al Qaida își încuraja recruţii vestici să folosească drept armă camioanele, într-un articol intitulat „Cea mai tare mașină de tuns iarba” și publicat, în 2010, în revista online Inspire.

Germania nu a suferit în ultimii ani niciun atac terorist de amploare, deși incidente mai mici, precum un atac petrecut într-un tren în apropiere de Wuerzburg și altul la un festival de muzică din Ansbach – ambele în Bavaria – au rănit oameni și au fost revendicate de gruparea Stat Islamic. La mijlocul lunii octombrie, poliţiștii au arestat un refugiat sirian suspectat că ar fi plănuit să plaseze o bombă într-un aeroport berlinez, însă nu au reușit să finalizeze investigaţia fiindcă bărbatul, în vârstă de 22 de ani, s-a sinucis în închisoare, la scurt timp după arestarea lui.

Era însă inevitabil ca atentatul de ieri să nu fie comparat cu cel petrecut în iulie la Nisa.

În luna noiembrie, Departamentul de Stat American a avertizat cetăţenii americani să manifeste prudenţă atunci când participă la „festivaluri, evenimente sau târguri organizate cu ocazia sărbătorilor”, subliniind „un risc ridicat de atac terorist”. Alerta de călătorie a fost iniţiată după ce armata americană a anunţat că se așteaptă ca gruparea Stat Islamic să recurgă din nou la tipicele atacuri teroriste, după ce va pierde controlul asupra orașelor-cheie asediate în Irak și Siria (Mosul și Raqqa).

„Suntem în doliu şi sperăm că numeroşii răniţi vor putea primi ajutor”, a scris purtătorul de cuvânt al cancelarei germane Angela Merkel, pe contul de Twitter. Poliţia germană cere publicului să nu distribuie materiale video cu tragedia de la târgul de Crăciun din Berlin pentru „a proteja viaţa privată a victimelor și familiilor lor”.

Emil Hurezeanu, ambasadorul român, a povestit că a aflat despre un „atentat” în momentul în care participa la o recepţie diplomatică. „Europa este o fortăreaţă asediată. Marile oraşe, cum e Berlinul, sunt locuri predilecte pentru astfel de atentate”, a declarat ambasadorul.