Irlanda scoate blasfemia din Constituţie

168

Odată cu alegerile prezidenţiale care s-au desfășurat săptămâna trecută în Irlanda, a fost organizat și un referendum privind eliminarea Articolului 40.6.1(i), referitor la blasfemie, din Constituţie. Un total de 64,85% din electorat a votat pentru eliminarea lui, decizie care marchează un alt pas în „revoluţia socială tăcută” în care s-a angajat ţara catolică.

Conform Constituţiei irlandeze, „rostirea sau publicarea de afirmaţii indecente, care incită la răzvrătire faţă de autorităţi sau care sunt blasfematoare este pedepsită conform legii”, adică cu amenzi de până la 25.000 de euro. Deși nimeni nu a fost vreodată condamnat pentru blasfemie, mai multe grupuri religioase și ONG-uri au derulat campanii pentru scoaterea ei din Constituţie.

Directorul Alianţei Evanghelice din Irlanda a spus că pedepsirea blasfemiei dăunează libertăţii religioase și dialogului religios, în special în cazul minorităţilor religioase. „Cei care cred cu adevărat în Dumnezeu ar trebui să își dea seama că El nu are nevoie să fie protejat de poliţia de stat”, a declarat Nick Park.

Conferinţa Episcopilor Catolici din Irlanda, reunită în cadrul Conferinţei Generale anuale, declarase că „referirea la blasfemie în Constituţie, prin Articolul 40.6.1(i), este oricum demodată” și ar putea suscita îngrijorări din cauza felului în care asemenea legi sunt folosite în alte părţi ale lumii împotriva minorităţilor religioase.

Politicieni și directori de ONG-uri au indicat, de asemenea, că situaţia la nivel internaţional, în care zeci de alte ţări cenzurează discursul liber sub incidenţa legilor blasfemiei, a fost un factor motivator major pentru abolirea acestei legi în Irlanda. „Prin scoaterea acestui articol din Constituţie, putem transmite un mesaj puternic în lume că asemenea legi nu reflectă valorile irlandeze”, a declarat ministrul justiţiei, Charles Flanagan.

În afară de Irlanda, mai sunt 68 de ţări în care încă există legi împotriva blasfemiei. Majoritatea se găsesc în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Africa Subsahariană și în regiunea Asia-Pacific, dar mai bine de 10 dintre ele sunt ţări din Europa, printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Polonia, Italia, Spania. Deși în unele ţări aceste legi sunt rar folosite sau deloc, în altele sunt abuzate pentru a viza minorităţile religioase. Conform organizaţiei Open Doors, din Statele Unite, cel puţin 150 de creștini, 546 de musulmani, 459 de musulmani ahmadi (mișcare musulmană cu origini în nordul Indiei) și 21 de hinduși au fost condamnaţi la închisoare din 1986 până în prezent doar în Pakistan.

Presa deopotrivă laică și religioasă din Irlanda leagă decizia de eliminare a legii blasfemiei de alte decizii extrem de importante luate în ultimii ani, și anume legalizarea avortului, anul acesta, și legalizarea căsătoriilor homosexuale, prin referendum, în 2015. Unii văd aceste schimbări ca pe o apropiere evidentă de vecinii europeni „post-religioși”, iar alţii le văd ca pe o mulare mai evidentă a Constituţiei pe drepturile omului.