Recensământ în UK: câţi britanici sunt religioși?

2191

Un nou recensământ în Marea Britanie va avea loc în duminica din 27 martie. Între subiectele care dau naștere la controverse se numără deja întrebarea despre religia populaţiei.

Întrebarea cu privire la religie a fost introdusă în 2001. În Anglia și Ţara Galilor aceasta apare sub forma „Care este religia ta?". În Scoţia, este formulată astfel: „Cărei religii, confesiuni sau organizaţii religioase îi aparţii?"

Conform ultimului recensământ din Marea Britanie, realizat în urmă cu 10 ani, mai mult de 2/3 dintre britanici se considerau creștini, 72% în Anglia și Ţara Galilor și 65% în Scoţia. Aproximativ 3% din populaţie, adică 1.5 milioane din Anglia și Ţara Galilor s-au declarat musulmani, iar aproape 8 milioane s-au declarat „fără religie". Se pun întrebări dacă datele recensământului cu privire la religie sunt conforme cu realitate. Evident, religia-ţintă a atacurilor este creștinismul.

Oponenţii metodei, British Humanist Association, consideră că modul de adresare al întrebării îi încurajează pe respondenţi să aleagă una dintre opţiuni. Astfel, statisticile sunt mai mari decât realitatea, în special în cazul creștinilor despre care BHA consideră că au o afiliere religioasă foarte fragilă. „Este foarte greu să faci o măsurătoare absolută. Trebuie să ai o definiţie ideală a ceea ce înseamnă să fii creștin sau religios. Ceea ce este folositor totuși este să ai aceeași întrebare ca și data trecută și să vezi schimbările", explică Stephen Shakespeare, fondatorul institutului de sondaj YouGov.

BHA consideră că numărul populaţiei seculare este dublu faţă de statisticile recensământului. Organizaţia propune varianta din Irlanda de Nord, unde întrebarea are două părţi, făcând diferenţă între credinţa în care te-ai născut și credinţa pe care o ai la momentul recensământului. O alternativă este sondajul British Social Attitudes, realizat anual de National Centre for Social Research. Conform acestuia, ţara are 51% persoane nereligioase și 43% creștini. BHA se va implica într-o campanie publicitară cu afișe postate pe autobuze și în staţiile de tren. Textul se adresează oamenilor nereligioși, solicitaţi să-și declare poziţia: „Spune-o, pentru Dumnezeu."

Autoritatea care conduce recensământul, Office for National Statistics, susţine că întrebarea este de așa natură, încât oamenii să își exprime clar identitatea pe care o consideră adecvată. „Întrebarea religioasă măsoară numărul oamenilor care se identifică afiliaţi ai unei religii, indiferent de gradul de credinţă sau practică religioasă", spune un purtător de cuvânt. Pentru alţi observatori deja recensământul a făcut pași importanţi prin introducerea pe prima poziţie a opţiunii „fără religie", care a înlocuit-o pe „niciuna".