Ce le face fericite pe femeile din România

1493

Peste jumătate dintre femeile din România (55%) declară că sunt fericite cu viaţa pe care o au, potrivit unui studiu pan-regional realizat de Discovery Networks, despre principalele surse ale fericirii în rândul persoanelor de sex feminin.

Factorii care influenţează cel mai mult fericirea româncelor sunt, în ordinea importanţei, atitudinea faţă de viaţă, relaţia cu partenerul, echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară, relaţiile cu familia şi statutul social.

În primul rând, femeile au declarat că fericirea începe cu felul în care gândesc şi că aceasta le permite să deţină controlul asupra vieţii lor.

În al doilea rând, cele mai fericite femei sunt cele căsătorite (46%), urmate de cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) şi cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%).

În plus, calităţile pe care româncele le caută la partenerul de viaţă sunt sinceritatea (79%), susţinerea şi loialitatea (78%). Totodată, personalitatea şi caracterul acestuia sunt mai importante decât situaţia materială şi aspectul fizic.

În al treilea rând, femeile care sunt mulţumite de aspectul lor fizic sunt mai fericite, în general. În acest caz, nu este vorba de standardele clasice de frumuseţe fizică, ci de o imagine de sine pozitivă. Astfel, femeile sunt de acord că sănătatea e mai importantă decât frumuseţea, după cum au răspuns 98% dintre femeile din România, 97% din Italia şi 93% din Rusia.

În al patrulea rând, femeile sunt fericite datorită iubirii necondiţionate şi a sentimentului împlinirii descoperite de cele care şi-au întemeiat o familie şi îşi cresc copiii. Tot la acest capitol, femeile care împart cu un partener responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor (46%) sunt mai fericite decât cele care se ocupă singure de copii (38%).

În al cincilea rând, femeile care lucrează full-time au de două ori mai multe şanse să fie fericite şi mulţumite de viaţa lor, în comparaţie cu femeile care sunt şomere. În plus, 42% dintre mamele care lucrează full-time au declarat că sunt fericite, 40% dintre cele care lucrează part-time şi 39% dintre cele care nu lucrează deloc.