4 motive să te deconectezi de la tehnologie şi să te bucuri de viaţă

1541

Atât de mult am integrat tehnologia în viaţa noastră, încât chiar şi atunci când ieşim cu prietenii nu ne dezlipim degetele de butoanele/ecranele telefoanelor mobile. Ba încă, uneori, preferăm chiar să pierdem orele la calculator, în loc să facem o plimbare în natură. Află de ce ar trebui să iei o pauză de deconectare de la device-urile tehnologice şi cum îţi afectează acestea sănătatea şi bună dispoziţia.

Aproximativ 39% dintre americani susţin că petrec mai mult timp conversând online, decât faţă în faţă, arată un studiu realizat de reţeaua de socializare Badoo, citat de Market Wired. În acelaşi timp, 31% dintre intervievaţi au declarat că se simt singuri în anumite momente, iar 35% ar dori să aibă mai mulţi prieteni. Aşa cum subliniază dr. psiholog Andrea Bonir, nu ar trebui să ne rezumăm doar la a menţine prieteniile online pentru că acest lucru ar putea să ne priveze de acele „experienţe cu adevărat satisfăcătoare din punct de vedere emoţional". Deşi mijloacele tehnologice ne aduc mai aproape de cei dragi şi ne pot reuni atunci când o întâlnire faţă în faţă este imposibilă, relaţiile din lumea reală nu trebuie înlocuite cu cele din lumea virtuală.

Folosite înainte de culcare, gadgeturile ne pot altera calitatea somnului. Pentru un somn odihnitor, ar trebui să te „desparţi" de telefonul mobil, televizorul, laptopul sau tabletă cu cel puţin o oră înainte de culcare, ne sfătuieşte dr. Lisa Shives, fondatorul Centrului Linden pentru Managementul Somnului şi al Greutăţii, deoarece ar putea conduce la insomnii.

De asemenea, atunci când ieşi în oraş, ar trebui să te bucuri pur şi simplu de compania plăcută a prietenilor şi să limitezi cât mai mult folosirea reţelelor de socializare. Un studiu britanic realizat de Anxiety UK a arătat că mai mult de jumătate dintre cei care folosesc în mod regulat reţelele sociale sunt de părere că viaţa lor s-a schimbat şi nu în bine, ci în rău. Cercetătorii au observat că tehnologia ar putea să alimenteze gradul de nesiguranţă şi sentimentul de copleşire în cazul persoanelor predispuse la confruntarea cu stările de anxietate. Printre factorii care declanşează aceste stări se numără compararea cu alte persoane sau imposibilitatea de a se relaxa sau deconecta.

Nu în ultimul rând, petrecerea unui timp îndelungat în faţa calculatorului sau cu ochii „lipiţi” de ecranul telefonului mobil încurajează un stil de viaţă sedentar, lipsit de activitate fizică, lucru care conduce, inevitabil, la acumularea kilogramelor în plus.