Credinţa în Dumnezeu și imunitatea (parlamentară)

102

Curăţenia generală care pare să fi contagiat instituţiile publice din ţara noastră a scos la iveală instrumente politice inedite, precum apelul la credinţa în Dumnezeu.

România este un stat laic ce separă treburile cetăţii de treburile bisericii, în teorie. În practică, depinde pe cine întrebi. Mulţi politicieni sunt conștienţi de atitudinea pe care cei mai mulţi români o au faţă de religie și nu se sfiesc să lucreze cu ea. Cu atât mai puţin cu cât viitorul lor politic și chiar social (de cetăţean liber) depinde de asta. Digi24 a furnizat citate video cu parlamentari care fac apeluri halucinante la credinţă pentru a-și apăra imunitatea în faţa legii.

Deputatul UNPR Titi Holban a fost acuzat de procurorii DNA că a primit 10.000 de euro mită în schimbul căreia i-a promis unui patron că va convinge un inspector antifraudă să nu îl amendeze. În faţa colegilor din Camera Deputaţilor, Holban predică evlavios: „Dragi colegi, vă rog din suflet să analizaţi această situaţie omenește și chiar dumnezeiește, așa cum spune Domnul Christos când ne spune: «atunci când îţi judeci aproapele pune-te în locul lui şi judecă ca şi când ai fi în acea situaţie». Vă mulţumesc! Doamne ajută!” Deputatul și-a păstrat imunitatea.

Social-democratul Ion Stan îndeamnă la rugăciuni către „Sfânta Fecioară, Maria Maica Mântuitorului nostru, să ne păzească de toată mânia, primejdia, nevoia şi necazul”. Era suspectat că i-ar fi cerut unui om de afaceri „câte două milioane, bani de benzină”, pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campania electorală. Nu i-a fost ridicată imunitatea.

DNA l-a acuzat și pe deputatul Florin Popescu, de la PDL, că ar fi cerut tone de carne de pui pentru a cumpăra voturi. Popescu s-a rugat și a scăpat și el: „La noi există o tradiţie veche creștinească și am cerut și sprijin divin și văd că m-a ajutat.”

Și alţi deputaţi au reușit să își păstreze imunitatea, în ciuda acuzaţiilor de trafic de influenţă, spălare de bani sau luare de mită, apelând la sensibilitatea colegilor lor. „ Îi mulţumesc mamei mele, care este pe patul de moarte, că m-a crescut aşa frumos şi sunt mândru că sunt senator al României”, a spus, de pildă, social-democratul Marius Isăilă. Nume reale și cuvinte reale, desprinse dintr-un scenariu pe care ni l-am dori fictiv.

Foto: Wikimedia