Președintele Petro Poroșenko a anunţat că în data de 15 decembrie Catedrala „Sfânta Sofia” va fi gazda unui sinod bisericesc, ce se va întruni pentru înfiinţarea unei Biserici Ortodoxe independente şi pentru alegerea liderului ei, anunţă Agerpres.
Sinodul a fost convocat de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, care s-a întrunit anterior într-o ședinţă de lucru sub președinţia patriarhului ecumenic Bartolomeu. Sfântul Sinod a discutat în profunzime şi pe larg problema bisericească din Ucraina și a reînnoit decizia luată deja de Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.
Președintele Poroșenko a prezentat posibilitatea unirii bisericilor ortodoxe din Ucraina sub o singură mare biserică independentă drept „un eveniment istoric”, nu doar religios, nu doar politic. Pentru moment, dintre cele trei Biserici Ortodoxe, singura recunoscută oficial de celelalte Biserici Ortodoxe din lume este Biserica Ortodoxă Ucraineană, care ţine de Patriarhia Moscovei (BOUPM).
Președintele ucrainean, prin intermediul parlamentului, i-a înaintat o solicitare oficială patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu I, primul între egali (un fel de papă neoficial al Bisericii Ortodoxe), să acorde autocefalia necesară formării unei singure biserici naţionale, așa cum este norma în restul lumii ortodoxe. Cererea a fost făcută în plină campanie politică (neoficială) pentru alegerile prezidenţiale din 2019 și are un scop precis – să pună capăt „iluziilor imperiale și fanteziilor șoviniste ale Moscovei”.
Autocefalia este susţinută și de guvernele ţărilor din Vest, care își doresc și ele subminarea influenţei ruse în zonă, prin slăbirea influenţei pe care Biserica Ortodoxă Rusă o are în afara graniţelor, unde promovează „foarte diplomatic” politicile Kremlinului. Îndepărtarea Ucrainei de Rusia este vitală pentru securitatea europeană, lucru evidenţiat în mod special de contextul militar actual – Rusia încă deţine forţe în estul Ucrainei și tocmai a capturat două nave maritime ucrainene în Marea Neagră.
Este de așteptat ca Rusia să lupte împotriva autocefaliei cu toate armele, deopotrivă religioase și politice. Fără aproape nicio instituţie rusă pe sol ucrainean, în afară de biserică, aceasta era ultima sursă de putere soft a Rusiei. Obţinerea autocefaliei ar marca deci o ieșire inevitabilă a Ucrainei de pe orbita Rusiei.
Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, întrunit în Lavra Percerskaia Adormirea Maicii Domnului, la 13 noiembrie 2018, a reiterat faptul că va considera nule și fără forţă canonică deciziile Sfântului Sinod al Patriarhiei Constantinopolului cu privire la problema Bisericii Ucrainei, a cărui intervenţie o consideră „inadmisibilă”.
Biserica Ortodoxă Rusă merge mai departe ameninţând cu o schismă totală. Pentru moment, Biserica Ortodoxă Rusă nu va mai participa la niciun fel de întâlniri la care este prezent patriarhul ecumenic și nici nu îl va mai pomeni în slujbele religioase. De asemenea, Biserica și-a anunţat enoriașii că nu mai au voie să se roage în bisericile loiale Constantinopolului.