Ucraina și fabrica de ciocolată a noului președinte

690

În lumea imaginată de scriitorul Roald Dahl trăia Charlie, un băieţel născut într-o familie extrem de săracă. În același loc trăia și Willy Wonka, proprietarul excentric al celei mai lucrative și secretoase afaceri: o fabrică de ciocolată. Când Charlie a tras biletul de aur pentru un tur al fabricii era entuziasmat, dar sincer, nu știa la ce să se aștepte, un sentiment împărtășit și de ucraineni, după alegeri.

Ucrainenii au ieșit la vot cu entuziasm și au ales cu speranţă un președinte ciocolatier (dar și politician de carieră). Veștile par a fi bune. Petro Poroşenko se anunţă un președinte cu convingeri de centru, pro-europene, ceea ce arată că în ciuda crizei politice, în ciuda situaţiei economice deficitare, în ciuda anexării Crimeei și a ameninţărilor din partea separatiștilor din Lugansk şi Doneţk, ucrainenii, ca popor unit, visează încă la Europa și la democraţie. Însă drumul pentru îndeplinirea visului abia acum începe.

Promisiuni noi pentru Ucraina

„Primul pas pentru echipa noastră va fi să punem capăt războiului, să punem capăt haosului și să aducem pace în Ucraina – o Ucraina unită”, a declarat Poroșenko, în discursul său de victorie. Iar pentru a îndeplini toate aceste lucruri „trebuie să facem tot ce putem pentru a adopta valorile europene”, citează NY Times.

Noul președinte, care este și primul legitim de la demiterea lui Ianukovici, a promis că va cere alegeri parlamentare anticipate, pentru a-i liniști pe cei care spun că doar schimbarea președintelui nu va fi de ajuns pentru schimbări radicale în sistem. Ucraina va avea un nou parlament și un nou guvern înainte să o ia pe cursul pro-european, Poroșenko promiţând să semneze și acordul de liber schimb cu UE, pe care l-a abandonat președintele demis.

Ucrainenii însă nu știu cum să primească aceste promisiuni și intenţionează să rămână în Maidan până când vor vedea schimbări reale. Deși Poroșenko a câștigat detașat, este privit cu o doză de scepticism din cauza statutului său de afacerist miliardar, dar și din cauza faptului că este un veteran al sistemului politic corupt.

Poroșenko activează de mult timp în Parlamentul ucrainean și a fost de două ori ministru, atât în guvernul pro-rus al lui Ianukovici, cât și în cel al președintelui Victor Iușcenko. De asemenea, presa notează că are un interes profund pentru Rusia, unde își vinde bomboanele, ceea ce în Moscova a creat speranţă cu privire la posibile viitoare negocieri cu Ucraina.

Despre relaţiile sale de afaceri cu Rusia nu se cunosc prea multe detalii. Anul acesta, conturile bancare înregistrate în numele companiei, Roschen, au fost închise de către guvernul rus, și la fel fabrica și depozitul din sudul Rusiei, din cauza unei investigaţii privind acuzaţii penale nespecificate, scrie NY Times.

Fabrica

Din Rusia, cu drag

Președintele Vladimir Putin a părut să primească destul de bine veștile dinspre Ucraina, deși trupele rusești rămân staţionate la graniţă, iar forţele de inteligenţă rusești continuă să acţioneze în estul Ucrainei, unde au împiedicat deschiderea urnelor de vot, scrie CNN.

Ceea ce s-a realizat prin acest vot este distrugerea imaginii pe care Putin o promova, conform căreia Kievul ar fi condus de fasciști, iar Ucraina stă pe cale să se dezbine. În realitatea, majoritatea ucrainenilor, indiferent de limba pe care o vorbesc, nu vor să facă parte din Rusia și nici nu vor să trăiască într-o ţară dezbinată, iar asta au arătat-o prin alegerea unui președinte de centru, pro-european.

Cu ce rămâne Putin, dacă nu mai poate demoniza Ucraina? Cu o mașinărie de propagandă care în ciuda evidenţelor și a logicii, încă funcţionează acolo, în est, unde problema este departe de a fi rezolvată. Guvernul ucrainean încă nu știe cum să împace estul, unde cel puţin două regiuni se auto-proclamă republici independente.

Fără îndoială, Putin ţine cont de faptul că succesul alegerilor și angajamentul noului guvern pentru idealuri democratice, în ciuda reușitei sale în Crimeea, va avea un efect încurajator în regiune, și chiar în Rusia.

Într-un interviu recent, ministrul de Apărare din Georgia, Irakli Alasania, spunea că „Dacă ucrainenii supravieţuiesc acestei crize, va exista un viitor pentru toate regiunile care se află la graniţă cu Rusia”.

Rămâne de văzut până unde va merge Putin pentru a distruge eforturile Kievului de a solidifica suveranitatea și democraţia naţiunii. Edward Lucas, analist The Economist, specializat pe Rusia, declara că nu ar trebui să ne mirăm dacă Putin dă un răgaz Ucrainei și își îndreaptă atenţia către Moldova, Kazakhstan sau Belarus.

„Putin ne ţine mereu în alertă. La el, vorbele și faptele nu se potrivesc. Noi încercăm mereu să desenăm o imagine raţională pe care să o putem internaliza felului nostru de a privi lumea, dar Putin nu o privește la fel. Așadar, orice urmează, va fi ceva la care nu ne așteptăm”, citează The Atlantic.