Zeci de oameni trăzniţi de fulger în 3 ţări

337

Oameni din Germania, Franţa și Polonia au fost trăzniţi de fulgere sâmbătă, cei mai mulţi dintre ei necesitând internare, în timp ce doi dintre ei și-au pierdut viaţa.

La sfârșitul săptămânii trecute, Europa a fost marcată de o vreme proastă, cu avertizări de furtuni și cu consecinţe violente. În vestul Germaniei, peste 30 de persoane au trebuit transportate la spital după ce un fulger a lovit un teren de fotbal, unde avea loc un meci de juniori (copii între 9 și 11 ani). Lovit direct a fost arbitrul meciului, care a fost transportat de urgenţă cu elicopterul. Alţi doi adulţi au fost grav răniţi. Din spusele martorilor, nici nu ploua și nici măcar nu era înnorat când a lovit fulgerul.

Un alt incident similar s-a petrecut într-un parc din Paris, Franţa, sâmbătă, după ce o furtună neașteptată de primăvară a trimis un fulger într-un copac, sub care se ascundeau mai mulţi copii care participau la o zi de naștere. Un pompier care vizita un muzeu din preajmă a intervenit și i-a găsit pe 9 dintre cei 11 copii pe jos, inconștienţi, dintre care unul intrase în stop respirator. Acţiunile sale de triere a victimelor și acordare a primului ajutor au îmbunătăţit semnificativ prognosticul pentru victime. Trei adulţi care însoţeau copiii au fost și ei internaţi, iar în momentul de faţă doar unul dintre copii este în stare gravă.

Alte incidente similare au mai fost raportate în Polonia. Trei persoane au fost rănite după ce un fulger a lovit muntele Sokolica, la frontiera polono-slovacă. În aceeași regiune, un bărbat a murit lovit de fulger în timp ce se afla pe un traseu montan, iar un alt bărbat, de 61 de ani, a murit după ce a fost luat de viitură. Vreme instabilă, cu ploi și descărcări electrice se anunţă și pentru acest sfârșit de săptămână în ţările europene.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.