UE protejează democraţia iliberală din Polonia

285

Nu trecuseră decât două luni de la preluarea guvernării de către naţionaliștii polonezi, când Comisia Europeană a deschisă o anchetă cu privire la reformele adoptate de aceștia, care ar încălca valorile democratice ale UE. Pe 23 mai trebuia luată o decizie, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Noul președinte al Poloniei, Andrei Duda, a acordat executivului puterea de a numi și revoca din funcţie pe șefii posturilor publice de radio și de televiziune, în condiţiile în care majoritatea polonezilor se informează în principal tocmai de la aceste posturi publice. Tot atunci au fost daţi afară cei cinci judecători ai Tribunalului Constituţional polonez care erau numiţi de fostul guvern și „loialiști” ai noului guvern au fost numiţi în loc, după care s-au făcut modificări și la regulile votului prin care se exprimă tribunalul, astfel încât să fie îngreunată combaterea viitoarelor legi.

Bruxellesul, criticat pentru că nu a avut nicio reacţie faţă de derapajele evidente ale Ungariei de la normele democratice europene, s-a autosesizat în cazul Poloniei și a ameninţat cu sancţiuni economice sau chiar cu suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei ca stat membru, în extremis. O decizie în acest sens trebuia făcută publică pe 23 mai, însă, în schimb, vicepreședintele CE s-a deplasat pe 24 mai la Varşovia pentru negocieri.

Austria a fost la un pas de a alege un președinte de extremă dreaptă, iar Franţa va fi supusă aceluiași test cât de curând. Pe măsură ce sentimentul antieuropean crește pe valul de refugiaţi și este susţinut de o criză economică nerezolvată, derapajele antidemocratice din Polonia, al cincilea stat ca importanţă din Uniune, nu sunt ceva de trecut cu vederea. Cu toate acestea, „Comisia Europeană face un pas înapoi și recunoaște că nu se poate amesteca în rezolvarea problemei Curţii Constituţionale din Polonia”, scrie RFI. În același timp, nu poate combate nicidecum acuzele de dublu standard pe care i le aruncă Polonia, de fiecare dată când menţionează că nimeni nu a sancţionat derapajele guvernului Orban din Ungaria, care au loc și în prezent.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.