Privind retrospectiv la ultimii ani, este din ce în ce mai clar că fenomenele meteo extreme au fost tot mai numeroase, ceea ce ne determină, așa cum am făcut-o și în anii precedenţi, să ne întrebăm nu dacă, ci mai degrabă cine și ce anume va avea de suferit în 2014 din pricina catastrofelor naturale.

În 2011, furtuna tropicală Irene a provocat moartea a 20 persoane în Statele Unite. Două milioane de persoane au fost evacuate, trei milioane au rămas fără curent electric, iar pagubele au fost evaluate la zeci de miliarde de dolari. În 2012 a urmat uraganul Sandy, care a intrat în topul primelor zece cele mai distrugătoare furtuni. S-au înregistrat cel puţin 110 pierderi de vieţi omenești în SUA, Canada și Caraibe, iar din punct de vedere al pierderilor, acesta a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă, pagubele materiale și cele indirecte (din anularea curselor aeriene și a altor activităţi comerciale și servicii) depășind pierderile provocate de uraganele Katrina, în 2005, și Irene, în 2011. Doar în Statele Unite, pagubele materiale au ajuns la 65 de miliarde de dolari.

Anul 2013 a avut și el partea lui de dezastre naturale. Părţi însemnate din Germania, Austria şi Cehia au fost inundate de apele fluviului Dunărea şi ale râurilor Inn şi Ilz. Statul american Oklahoma a cunoscut desfăşurarea rapidă a tornadei EF5 de două ori în decurs de 11 zile. Peste 20 de persoane au fost ucise de furtună şi de inundaţiile care au urmat. Inundaţiile au lăsat pe drumuri 300.000 de persoane din zona capitalei Manila (Filipine), în urma taifunului Usag din septembrie. Tot în septembrie, uraganele Ingrid şi Manuel au lovit Mexicul în acelaşi timp. Inundaţiile şi alunecările de teren din numeroase regiuni au curmat 100 de vieţi şi au lăsat zeci de mii de persoane fără adăpost.

Cu toate acestea, catastrofa anului 2013 a purtat un singur nume: „pasărea furtunii“, sau „Haiyan“. Datele prezentate de Joint Typhoon Warning Center din SUA arată că Haiyan a fost cel mai intens ciclon tropical pe plan global din toată istoria înregistrării datelor despre cicloane, cu o viteză maximă de deplasare de 315 km/h. Șase insule din arhipelagul filipinez au fost lovite de taifun, nu mai puţin de 6.000 de persoane au murit, alte 1.779 sunt date dispărute, peste 1.000.000 de case au fost distruse și peste 4.000.000 de oameni au rămas pe drumuri.

În timp ce Filipine era grav lovită de taifun, la Varșovia se deschidea a 19-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice. Specialiţtii au avertizat deja de mult timp că schimbarea climei adusă de încălzirea globală va duce la înmulţirea fenomenelor meteo extreme. Grupul de experţi în evoluţia climatului (GIEC) adaugă că încălzirea globală va antrena și o creștere a nivelului de violenţă al acestor fenomene, explicând că atunci când temperatura oceanelor creşte, cicloanele beneficiază de o sursă suplimentară de energie.