Cele mai sigure ţări din lume

656

Obiceiul românilor de a vorbi depreciativ despre România este bine înrădăcinat în mentalitatea balcanică și a fost chiar documentat de antropologi. O nouă statistică vine să contrazică vechiul „ca la noi la nimenea”, arătând că România se bucură de o poziţie demnă într-un clasament extrem de relevant astăzi: topul celor mai sigure ţări din lume.

Ca în fiecare an, și în 2019, revista Global Finance a alcătuit un top al ţărilor după gradul de siguranţă pe care îl oferă locuitorilor lor. Statistica este rezultatul intersectării a trei variabile: război/pace, siguranţă personală și risc de dezastre naturale.

Scorul de siguranţă coroborează indicii obţinuţi pe fiecare dintre aceste trei paliere, producând, spun autorii „o perspectivă comprehensivă asupra siguranţei în fiecare ţară”. Avantajul unui astfel de calcul este că echilibrează rezultatul astfel încât un nivel ridicat în cazul doar al unuia dintre factorii de risc nu descalifică total ţara respectivă, ci este compensat într-o anumită măsură cu alte avantaje/dezavantaje.

De exemplu, Yemenul a înregistrat un scor mai bun decât Filipinele, deși în Yemen este război, iar în Filipine nu, pentru că scorul general ia în calcul faptul că în Filipine nu doar pacea și accesul locuitorilor la servicii sociale sunt ameninţate, ci și siguranţa fizică a oamenilor, ca urmare a unei prevalenţe ridicate a dezastrelor naturale. În Yemen, deși este război și oamenii sunt ameninţaţi de foamete, ei sunt totuși la adăpost de calamităţi.

Autorii clasamentului au precizat că acesta nu include ţări precum Siria, Irak și Afghanistan, fiindcă, din cauza situaţiei politice dramatice din aceste regiuni, rapoartele pe care se bazează studiul nu au cuprins și statistici despre ele. Clasamentul a trebuit să excludă ţările despre care nu au putut fi colectate suficiente date.

Potrivit Global Finance, ţările clasate în top 20 apar constant în listele optimiste, iar prezenţa lor pe poziţiile fruntașe nu mai surprinde pe nimeni. Nu mai puţin de 15 dintre ele se află în Europa, continent cunoscut pentru economiile puternice și sistemele de sănătate dezvoltate.

De altfel, se pare că în ţările dezvoltate din punct de vedere economic, riscul apariţiei unor conflicte armate sau a unor crime în masă este redus la minimum, iar dezastrele naturale pot fi controlate mai bine.

Cu toate acestea, Statele Unite, deși este cea mai mare economie a lumii, se află abia pe locul 65, în special din cauza incidenţei mari a atacurilor armate și a ratei crescute a criminalităţii, precum și din cauza implicării în mai multe conflicte armate din lume.

România se află pe locul 33 din 128, între Cipru și Coreea de Sud, și înaintea unor ţări mai dezvoltate, ca SUA, Japonia, Israel sau Italia, tocmai datorită siguranţei cetăţenilor, a lipsei conflictelor armate și a dezastrelor naturale iminente.

Niciun articol de afișat