Comuniştii au început scindarea Moldovei

24

Cele 2 lovituri pe care le-a primit Partidul Comunist din Moldova, prin pierderea legitimităţii în faţa cetăţenilor (în 2009) şi prin alegerea unui preşedinte pro-european (pe 16 martie 2012), au pus în mişcare acţiuni care pot duce la scindarea Moldovei, arată un articol apărut pe site-ul Deutsche Welle.

După ce Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova, a chemat populaţia la nesupunere civică faţă de alegerea noului preşedinte, pe care Partidul Comunist nu o recunoaşte, consiliile locale comuniste au decis arborarea „drapelului istoric al Moldovei" în toate instituţiile administrative.

În plus, ideologul PCRM Mark Tkaciuk a spus că, în cazul în care PCRM va reveni la guvernare, tricolorul românesc va fi înlocuit cu acest steag, care simbolizează statul independent moldovenesc.

În replică, Comisia Naţională de Heraldică a declarat că PCRM nu a înregistrat drapelul bicolor roşu-albastru, în consecinţă arborarea drapelului este ilegală şi clandestină.

Ministrul de Interne, Alexei Roibu, şi prim-adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, au fost convocaţi într-o şedinţă cu uşile închise la Comisia parlamentară pentru securitatea statului. Potrivit unor informaţii neoficiale, la şedinţă s-a discutat despre ridicarea imunităţii parlamentare a unor deputaţi comunişti, pentru trimiterea lor în judecată.

„Mi se pare că intenţia lor este de a provoca o scindare teritorială şi o eventuală autoproclamare a anumitor teritorii prin conflictualizarea artificială a relaţiilor dintre autorităţile centrale şi autorităţile locale dominate de partidul parlamentar de opoziţie", a declarat politicianul moldovean Iurie Roşca.