Americanii, mai obezi decât se știa

27

Problema obezităţii în SUA ar putea fi mult mai gravă decât credeau anterior cercetătorii, scrie BBC.

Nu mai puţin de 39% dintre oamenii care nu erau clasificaţi până acum ca obezi suferă, de fapt, de această boală, susţin cercetătorii care au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul PloS One. Experţii spun că e posibil „să fim chiar mai în urmă decât credeam" în lupta împotriva obezităţii.

IMC este un calcul simplu. Pe baza înălţimii și greutăţii unei persoane se stabilește dacă aceasta este sau nu obeză. Un IMC cu o valoare de 30 sau peste este un indicator al obezităţii. Conform acestui calcul, circa 1 din 3 americani suferă de obezitate, estimează Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA.

Însă IMC este o măsurătoare predispusă la subestimarea diagnosticului, susţine cercetătorul Eric Braveman. „Măsurarea directă a grăsimii din organism este superioară deoarece arată distribuţia grăsimii", susţine acesta.

Un studiu comparativ, pe un eșantion de 1.393 de persoane cărora li s-a evaluat obezitatea atât prin calcularea IMC, cât și prin măsurarea directă a grăsimii a relevat că, în 39% dintre cazuri, IMC a subestimat obezitatea subiecţilor.

Cercetătorii au sugerat ca minimul admis ca obezitate în cadrul măsurătorii ICM să fie 24, pentru a preveni greșelile de diagnostic. Ei au precizat și că, dacă s-ar ţine cont de această indicaţie, circa 64,1% sau 99,8 milioane dintre americani ar fi clasificaţi drept obezi.