Statul german le plătește compensaţii victimelor de la lași din 1941

319

Aproximativ 1.000 de supravieţuitori ai persecuţiei naziste din România vor primi compensaţii din partea guvernului german, conform anunţului unei organizaţii ce negociază cu Germania în numele evreilor care au avut de suferit în timpul nazismului.

Organizaţia „Conferinţa asupra pretenţiilor materiale ale evreilor împotriva Germaniei”, cu sediul la New York, a informat că evreii care au supravieţuit pogromului de la Iași din 1941 şi mai apoi „trenurilor morţii”, în care mulţi au murit prin asfixiere şi deshidratare, pot primi de acum plăţi lunare, potrivit The Jerusalem Post.

Potrivit acordului convenit cu guvernul german, supravieţuitorii vor primi câte 336 de euro pe lună. „Aceşti supravieţuitori au îndurat suferinţe inimaginabile”, a afirmat negociatorul organizaţiei, Stuart Eizenstat, într-un comunicat. „Pentru cei care mai sunt printre noi, am obţinut o mică doză de dreptate”, a mai declarat el. „Deși nicio sumă de bani nu poate compensa vreodată suferinţele și pierderile indescriptibile ale supravieţuitorilor Holocaustului, acești eroi în vârstă merită recunoașterea faptului că aceste plăţi vor fi efectuate”, a declarat președintele Conferinţei, Julius Berman.

Și pentru Frances Flescher, supravieţuitoare a pogromului din Iaşi, înţelegerea reprezintă recunoaşterea suferinţei prin care ea şi alţii au trecut. „Evreii din România am trecut prin iad şi nimeni nu a recunoscut acest lucru”, a spus Flescher, care locuieşte în prezent la New York. „Nu ştiu despre fiecare loc persecutat, dar ştiu în Iaşi prin ce-am trecut”, a mai spus ea.

Comentând pe marginea acestui subiect, Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, a justificat plata făcută de statul german în contul unei situaţii petrecute în România prin faptul că „germanii au participat, alături de români, la maltratarea și uciderea evreilor care erau împinși în curtea Chesturii. Mulţi supravieţuitori și-au amintit cu groază de germanii (în special din unităţile Todt) care i-au lovit cu ţevi de fier la intrarea în curtea Chesturii. Crimele din curtea Chesturii au fost comise, în mare parte, de militari și poliţiști români, dar a fost consemnată și participarea germanilor.”