Efectul Crimeea- Ce alte regiuni vor independenţă

148

Luni a fost o zi istorică, la care nu ne-am fi așteptat acum un an sau chiar acum două săptămâni. Președintele Rusiei a semnat un decret prin care recunoaște independeţa regiunii ucraniene Crimeea, în urma referendumului din regiune. Acum Veneţia cere independenţă faţă de Italia.

Regiunea italiană Veneto, care include și orașul Veneţia, vrea să susţină un referendum pentru a cere independenţă de Italia. O bună parte din populaţia din Veneto și alte regiuni din nordul Italiei este de ceva timp nemulţumită de felul în care guvernul central îi tratează pe „bogaţii din nord”, din cauza căruia au ajuns să plătească prea multe taxe pentru salvarea părţii sărace din sud.

Politicienii și activiștii locali au lansat un referendum online pentru a se despărţi din Italia și a declara Republica Independentă Veneto. Veneţia a fost timp de 1.100 de ani o republică independentă, iar acum mișcarea Plebiscito.eu încearcă să dea timpul înapoi și să taie legăturile cu guvernul italian, scrie Mashable.

Veneţia este doar ultima dintr-un șir de regiuni care cer independenţă faţă de guvernele ţărilor din care fac parte. Anul acesta va fi martorul unui referendum pentru independenţa Scoţiei în septembrie și un referendum pentru independenţa Cataloniei în luna noiembrie.

Catalonia este regiunea autonomă a Spaniei, care are și ea o istorie de independenţă în spate. Motivul separării este același ca și al Veneţiei sau Scoţiei, și anume că 60% din taxele și impozitele din Catalonia se folosesc la menţinerea celorlalte comunităţi autonome mai sărace din Spania. Ministrul spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, a afirmat că există „un paralelism desăvârşit” între referendumul organizat în Crimeea şi cel programat de forţele naţionaliste în Catalonia, încercând să discrediteze astfel intenţiile guvernului regional din Catalonia. Guvernul central califică drept inacceptabilă declararea unilaterală a independenţei și se teme de sancţiunile UE asupra ţării, scrie The Independent.

Mai aproape de casă este problema Transnistriei, în cazul căreia „independenţa este doar o chestiune de timp”, conform oficialilor de la Tiraspol. La două zile de la referendumul din Crimeea, Transnistria a cerut și ea alipirea la Rusia. Autorităţile de la Chișinău, care au pierdut controlul asupra teritoriului de peste Nistru, speră în reîntregirea ţării prin „europenizare”, însă problema transnitreană a fost folosită de Rusia pentru a împiedica intrarea Moldovei în UE. Deocamdată, nici Uniunea Europeană și nici NATO nu au exprimat o poziţie clară în această chestiune.

Foto: stockvault.net