De ce nu mai există restaurante McDonald’s în Bolivia

231

Popularul lanţ de restaurante McDonald's a rezistat în Bolivia doar 14 ani. În 2002, compania s-a văzut nevoită să închidă și ultimele opt restaurante care mai funcţionau în regiune. Astfel, Bolivia a devenit prima ţară din lume unde McDonald's este forţat să își încheie activitatea după ce, timp de o decadă, a înregistrat pierderi, potrivit El Polovorin.

Situaţia din Bolivia a stârnit atât de mult interes, încât a fost realizat un film documentar privind eșecul McDonald’s aici, intitulat „Por que quebro McDonlad’s en Bolivia” (De ce a dat Faliment McDonald’s în Bolivia). În cadrul materialului, mai mulţi experţi din domeniul sociologiei, nutriţiei, istoriei sau artei culinare subliniază atenţia pe care cetăţenii din Bolivia o acordă nu numai gustului mâncării, ci și felului sănătos, curat și atent în care este preparată aceasta. De asemenea, o altă grijă a acestora este timpul de pregătire a alimentelor: „mâncarea rapidă nu este pentru acești oameni”, conchid nord-americanii.

Un sondaj efectuat în rândul bolivienilor arăta, de asemenea, cât de nepopular este McDonald’s în această ţară. Mai mult de 60% din populaţia de aici susţine că nu a călcat pragul acestor restaurante, scrie Natural News.

De asemenea, președintele Boliviei, Evo Morales, sublinia pericolul pe care îl presupun produsele fast food asupra sănătăţii, în cadrul unei conferinţe a United Nations General Assembly organizată anul trecut. „Fast food-ul din Vest reprezintă un mare rău pentru umanitate. (…) Marile companii alimentare internaţionale caută să controleze producţia de alimente și să domine pieţele globale. Ele impun obiceiurile și mâncărurile lor. Caută profit și standardizarea alimentelor produse la o scară largă, în conformitate cu aceeași formulă și aceleași incrediente care cauzează cancer și alte boli”, a declarat oficialul, citat de AFP.

Bolivia nu este însă unica ţară de unde McDonlad’s a fost forţat să se retragă. În 2009, compania a închis restaurantele din Islanda din cauza preţurilor mari pentru alimentele importate, scrie Fox News. În Bermuda, McDonald’s nici nu a apucat să construiască primul său magazin din cauza unei legi adoptate care interzicea intrarea pe piaţă a restaurantelor de tip franciză.

De asemenea, există ţări unde locuitorii nu au văzut niciodată un restaurant McDonlad’s, ca de exemplu Ghana, Cambodia sau Yemen, scrie Policy Mic.

Foto: stockvault.net