Egiptenii au aruncat cu roșii după Hillary Clinton

30

Vizita secretarului general de stat Hillary Clinton nu a fost deloc bine primită de egipteni care au aruncat cu roșii, pantofi și sticle de apă în convoiul care se deplasa spre consulatul Statelor Unite din Alexandria, pe care aceasta l-a vizitat cu ocazia redeschiderii. Consulatul a fost închis din 1993.

Un responsabil american a declarat că maşina în care se afla Clinton nu a fost atinsă. Manifestanţii scandau printre altele „Monica, Monica", referindu-se la scandalul sexual Monica Lewinsky în care a fost implicat la finalul anilor 1990 soţul său Bill Clinton, și „Irhal, Clinton" (afară, Clinton).

Egpitenii suspectează că Statele Unite a ajutat Frăţia Musulmană să câștige alegerile, în urma înlăturării de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak în 2011.

Clinton a ţinut să precizeze într-un discurs la consulat că nu este adevărat: „Vreau să clarific faptul că Statele Unite nu s-au implicat în Egipt în alegerea câştigătorilor sau a învinşilor, chiar dacă am putea deşi, desigur, nu putem", relatează Mediafax.

Clinton nu a adus în discuţie subiectul americanilor răpiţi vineri de către un trib de bediuni în centrul Sinaiului. Răpitorul provine dintr-o familie recunoscută, parte din cele mai mare trib de bediuni din Egpit. El a răpit un pastor american, o femeie americancă și pe ghidul lor turistic, pentru a protesta faţă de arestarea unchiului său pentru trafic de droguri.

Departamentul de Stat american a anuţat că se află în direct contact cu omologii egipteni pentru a negocia eliberarea ostaticilor. Se pare că în ultimele luni, mai mulţi turiști au fost reţinuţi de către triburile egiptene, dar au fost eliberaţi nevătămaţi după câteva ore de negocieri cu autorităţile.