General israelian: Siria folosește „arme chimice letale” împotriva populaţiei

83

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii militare israeliene a acuzat marţi regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că „foloseşte arme chimice" împotriva rebelilor, scrie The Guardian.

„Assad foloseşte arme chimice în Siria", a afirmat generalul Itai Brun, şeful departamentului de cercetare şi analiză din cadrul diviziei de informaţii militare a armatei israeliene, în declaraţiile difuzate pe contul de Twitter oficial al armatei israeliene.

Brun a făcut referire la mai multe fotografii dintr-un incident de la Aleppo, din 19 martie, care înfăţișau victime cu spume la gură și cu pupile contractate, afirmând că acestea sunt semne sigure că a fost folosit un gaz toxic în conflictul sirian. „Expertiza noastră ne spune că, în mod clar, au fost folosite arme chimice letale. Ce arme chimice? Din câte se pare, gaz sarin", a declarat generalul Brun, într-o intervenţie din cadrul unei conferinţe internaţionale privind securitatea.

Generalul a mai afirmat: „Siria dispune de un arsenal uriaș de arme chimice. Evaluarea noastră e că regimul [Assad] a folosit și încă folosește arme chimice". De asemenea, el a criticat lipsa unui răspuns din partea comunităţii internaţionale în această privinţă.

„Regimul a folosit arme chimice din ce în ce mai des", a spus Brun. „Simplul fapt că au folosit arme chimice fără să existe vreo reacţie la acest lucru este extrem de îngrijorător pentru că transmite un mesaj cum că așa ceva ar fi legitim", a adăugat el.

Potrivit Washington Post şi revistei Foreign Policy, care citează oficiali sub acoperirea anonimatului, Franţa şi Marea Britanie au, de asemenea, dovezi cum că regimul sirian folosește arme chimice. Aceste ţări l-au informat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că examinarea solului, discuţiile cu martorii oculari şi cu rebelii arată că au fost folosiţi agenţi neurotoxici în interiorul şi în vecinătatea orașelor Aleppo, Homs şi, posibil, Damasc.

Dacă se dovedește că regimul Assad a folosit, într-adevăr, arme chimice împotriva rebelilor, comunitatea internaţională așteaptă un răspuns din partea președintelui american Barack Obama, care a promis că SUA vor interveni militar împotriva Siriei dacă această „linie roșie" este trecută.