Fasciști în parlament, o provocare grea pentru Europa

108

„Șoc în Slovacia!” ar putea fi concluzia legitimă după comunicarea rezultatelor alegerilor parlamentare, soldate cu accederea în parlament, pentru prima dată, a formaţiunii de extremă dreapta Partidul Popular Slovacia Noastră, condusă de Marian Kotleba.

„Duminică a fost o zi întunecată pentru Slovacia”, comentează Foreign Policy, pe marginea premierei din istoria postsocialistă a ţării. Partidul extremist condus de Marian Kotleba a reușit să obţină 8,04% din voturi. Aceasta înseamnă că va deţine 14 din cele 150 de mandate în legislativul slovac. În alegerile anterioare, din 2012, extrema dreaptă nu a reușit să treacă pragul de 5% necesar pentru reprezentarea parlamentară. Acum însă a dat lovitura, iar explicaţia este simplă. Analiștii politici consideră că extrema dreaptă slovacă a reușit să fructifice cu succes retorica antiimigranţi folosită și de alte partide, inclusiv de social-democraţii premierului Fico, câștigători ai alegerilor.

„Robert Fico a adoptat una dintre cele mai dure atitudini faţă de criza migraţiei, dar rezultatul nu a fost ţinerea sub control a extremiștilor, ci accederea acestora în parlament”, explică Dalibor Rohac, de la American Enterprise Institute.

În ciuda tuturor încercărilor de a explica noua situaţie, reușita electorală a lui Marian Kotleba a fost percepută ca un șoc pentru media slovacă. Nici măcar analiștii cunoscători ai realităţilor din estul european nu se așteptau la această surpriză politică. „Kotleba a inclus pe lista sa electorală fasciști”, e acuzat președintele partidului, plasat pe a treia poziţie la alegerile legislative. Accederea fasciștilor în parlament este simptomatică și emblematică pentru o tendinţă mai largă. Este vorba de creșterea extremei drepte în cele mai tinere și mai vulnerabile democraţii europene, susţin analiștii, dar nu numai.

Toţi acuză, dar nu și Kotleba, care, evident, respinge orice comparaţie cu ideologia nazistă, continuându-și criticile la adresa Uniunii Europene și a NATO. „Nu suntem nici fasciști, nici neonaziști, deși am putea părea extremiști în comparaţie cu alte partide moderate”, a susţinut Milan Uhrik, membru al formaţiunii și unul dintre noii parlamentari.

Potrivit Comisiei Electorale slovace, cele mai multe voturi în alegerile parlamentare le-a obţinut formaţiunea premierului Robert Fico, cu 28% din sufragii, ceea ce înseamnă că acest partid va deţine 49 de locuri în parlament. Rata prezenţei la vot a fost de 59,82%, în ușoară creștere faţă de alegerile din 2012, când a fost de 59,11%.