Miercurea ameninţărilor pune la îndoială pacea mondială

24

„Anul acesta trebuie să trag un semnal de alarmă în privinţa direcţiei spre care se îndreaptă familia internaţională," şi-a început discursul secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, în faţa Adunării Generale, vorbind despre situaţia mondială.

SUA vs. Egipt

Marţi, în faţa delegaţilor la Naţiunile Unite, Obama a denunţat „un atac împotriva Americii". Este vorba despre moartea ambasadorului american la Benghazi, Chris Stevens, într-o revoltă a musulmanilor împotriva filmului antiislam, realizat în Statele Unite, „Inocenţa Musulmanilor". Protestele anti-occidentale din Orientul Apropiat şi Mijlociu sunt îndreptate împotriva principiului fundamental al Naţiunilor Unite privind soluţionarea conflictelor pe cale paşnică.

Deşi, în faţa ONU, preşedintele Obama nu a pronunţat cuvântul „terorist", purtătorul său de cuvânt, Jay Carney, a declarat a doua zi în faţa jurnaliştilor că „opinia preşedintelui este că a fost vorba de un atac terorist". La rândul său, Carney a folosit această expresie pentru prima dată la 20 septembrie.

În prima sa cuvântare în faţa Adunării Naţionale a ONU, preşedintele egiptean Mohamed Morsi, a declarat miercuri că insultele la adresa Profetului Mohamed sunt parte dintr-un atac organizat asupra valorilor religioase şi culturale ale musulmanilor, respingând discursul axat pe libertatea de expresie a preşedintelui Obama. „Nu putem accepta aşa ceva. Nu vom permite nimănui să facă asta prin vorbă sau faptă," a declarar furios preşedintele egiptean, conform WashigtonPost.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, aflat în arest virtual la Londra, a înregistrat un videoclip cu camera sa web, în care ia în derâdere discursul lui Obama, spunândă că propria sa experienţă serveşte drept dovadă a faptului că „Obama a făcut mai multe să pedepsească discursul liber, decât oricare alt preşedinte american," notează CNN.

SUA vs. Iran

În confruntarea cu Iranul, preşedintele Obama a avertizat că „Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru a împiedica Iranul să intre în posesia armelor nucleare." „Nu înţelegeţi greşit," a fost apelul lansat de președinte: „un Iran dotat cu armă nucleară (…) ar reprezenta ameninţări pentru existenţa Israelului, pentru securitatea ţărilor din Golf şi pentru stabilitatea economiei mondiale."

Pe de altă parte, preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a acuzat, de la tribuna Adunării Generale ONU, Occidentul şi Israelul că „intimidează" ţara sa prin intermediul „armelor nucleare".

Mai mult decât atât, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei AP, președintele iranian a declarat că este nevoie de o nouă ordine mondială, una care să se distanţeze de dominaţia americană și umilinţa provocată de SUA. „Cu voia Domnului, o nouă ordine se va concretiza și vom înlătura tot ceea ce ne ţine la distanţă unii de alţii," a spus Ahmadinejad, prin intermediul unui translator. „În prezent, chiar și copiii de clasa I au înţeles că guvernul Statelor Unite are o politică internaţională a hărţuirii," a mai spus Ahmadinejad.

Discursul lui Ahmadinejad a fost boicotat de delegaţia SUA, care nu a fost prezentă în sală. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a misiunii, Ahmadinejad „a profitat încă o dată de vizita la ONU (…) pentru a enunţa teorii paranoice şi insulte respingătoare la adresa Israelului (…) de aceea Statele Unite au decis să nu asiste" la discursul său.

China vs. Japonia

O altă problemă care a fost abordată la Adunarea Generală a fost disputa teritorială între China şi Japonia. Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat miercuri că nu este posibil „niciun compromis" cu China în ceea ce priveşte suveranitatea insulelor Senkaku, revendicate de Beijing. Insuele „sunt o parte integrantă a teritoriului nostru ţinând cont de istoria noastră şi de legile internaţionale", a declarat Nada.

Din perspectiva Japoniei, care şi-a anunţat acum o săptămână intenţia de a cumpăra cu 26 de milioane de dolari insulele, de la un proprietar privat, „este foarte clar că nu există probleme de teritorialitate ca atare. Astfel, nu poate exista un compromis care să reprezinte revenirea la această poziţie de bază. Trebuie să afirm asta clar", a declarat liderul japonez.

China, care a trimis de atunci mai mult de 10 nave în apropierea insulelor administrate de Japonia, a acuzat din nou Japonia de „încălcarea flagrantă a integrităţii chineze" în cadrul unei întâlniri desfăşurate între liderii diplomaţiei celor două state, marţi seară la New York.