Kievul marchează 25 de ani de la "Cernobîl"

183

Reprezentanţi din 50 de ţări se reunesc, marţi, la Kiev, cu ocazia unei conferinţe şi a unui summit care marchează 25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Printre participanţi sunt anunţaţi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi Francois Fillon, premierul Franţei. Preşedintele CE va deschide un summit despre folosirea energiei nucleare în scopuri civile, iar premierul francez va coprezida conferinţa donatorilor, unde se doreşte strângerea a 740 de milioane de euro, suma necesară pentru construirea unui nou sarcofag de beton care să izoleze reactorul distrus al centralei de la Cernobîl, informează Agerpres.

Scopul întâlnirilor de la Kiev este să se discute despre modalităţi în care comunitatea internaţională poate să reducă riscurile pe care le implică producerea energiei nucleare, despre consecinţele pe care eventualele accidente nucleare le pot avea asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului înconjurător, despre elaborarea unor planuri de urgenţă şi implicarea populaţiei civile în aceste planuri de acţiune în caz de accidente nucleare.

„Situaţia din Japonia a arătat că nu s-a schimbat nimic în 25 de ani, nici în privinţa înţelegerii pericolului, nici în privinţa atitudinii autorităţilor", a declarat Ivan Blokov, director de programe al Organizaţiei Greenpeace Rusia.

Conferinţa este organizată de Guvernul Ucrainei în colaborare cu Guvernul Republicii Belarus, Guvernul Federaţiei Ruse, Comisia Europeană, Consiliul Europei şi o serie de organizaţii specializate în domeniul energiei nucleare, conform un.org.ua.

Explozia de la Cernobîl s-a produs în data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23 a.m., şi s-a soldat cu eliberarea în atmosferă a 5% din materialul radioactiv al reactorului 4. Reactorul distrus a fost acoperit cu un sarcofag de beton, însă acesta a început să prezinte fisuri.