Galileo Galilei, onorat de Vatican

49

La 400 de ani după ce Galileo Galilei a făcut prima demonstraţie cu telescopul, pe un deal din Roma, astronomul condamnat de Biserica Catolică a fost sărbătorit în același loc printr-o expoziţie care a inclus chiar și instrumente care au fost folosite de Vatican.

Heliografe, instrumente de măsurat altitutinea și alte utilitare astrologice cu istorie, care au aparţinut Vaticanului, au fost expuse alături de obiecte de artă contemporană inspirate de Galileo și astronomie în cadrul unui eviniment organizat de Academia Americană de la Roma.

Galileo a construit primul său telescop astronomic pentru a demonstra că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Teoria sa a fost criticată de Biserica Catolică, ce susţinea pe atunci că Pământul se află în centrul Universului, scrie AP. Biserica l-a acuzat pe Galilei de erezie și, în 1633, a dispus arestarea sa. Galileo Galiei și-a petrecut tot restul vieţii în arest la domiciliu.

Abia în 1718, Inchiziţia a permis publicarea unei ediţii a lucrărilor lui Galilei. Peste un secol, Indexul Inchiziţiei eliminase complet lucrările lui Galilei de pe lista cărţilor interzise. Prima recunoaștere publică a contribuţiei știinţifice a lui Galileo Galilei a venit din partea Papei Pius al XII-lea, care, în 1939 l-a descris pe Galileo ca pe unul dintre „cei mai cutezători eroi ai cercetării”.

(Foto: AP)