Netanyahu: „Prieteni, 2012 nu este 1944".

30

Cu doar câteva ore înainte de discursul primului ministru Beniamin Netanyahu de la Washington, în faţa Comitetului americano-israelian pentru afaceri externe, un post de televiziune israelian relata că premierul Netanyahu ar fi luat deja decizia sa atace Iranul.

Discursul lui Netanyahu subliniază încă o dată că Israelul şi păstrează politica vizavi de Iran. „În calitate de premier al Israelului, nu îmi voi lăsa niciodată poporul să trăiască sub ameninţarea unei distrugeri", a declarat el.

Netanyahu a apreciat că a permite Iranului, în opinia sa hotărât să distrugă statul evreu, să deţină un arsenal nuclear ar putea fi interpretat ca şi cum ar fi vorba de un refuz al Statelor Unite de a bombarda lagărul de exterminare Auschwitz în al Doilea Război Mondial. "Prieteni, 2012 nu este 1944", a declarat Netanyahu, citat de Reuters.

Precizările din discusul primului ministru israelian sunt un răspuns la criticile voalate adresate de preşedintele american Barack Obama de duminică. Acesta a afirmat că diplomaţia mai are o şansă în Iran şi că Israelul „vorbeşte prea mult despre război".

Cu câteva ore înainte de discursul în faţa Comitetului americano-israelian pentru afaceri externe, postul de televiziune israelian Channel 2, citat de cotidianul evreiesc The Algemeiner,  a transmis următoarea informaţie: „Toţi oficialii americani din domeniul serviciilor de informaţii sunt siguri că liderii israelienii au decis deja să atace Iranul, cu excepţia cazului în care se va întâmpla o schimbare semnificativă cu programul nuclear iranian, în următoarele săptămâni sau luni".

Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat că acuzatiile aduse de Israel şi SUA fac parte dintr-o lungă campanie dusă de americani împotriva ţării sale. La rândul său, Ahmad Vahidi , ministrul Apărării din Iran a declarat că Isaelul va fi atacat cu 150.000 de rachete în cazul în care va lansa o operaţiune militară împotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a spus ca "Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina".

Înainte ca scenariul apocaliptic să devină realitate, un regizor israelian a realizat un videoclip de 50 de secunde numit „Ultima zi a Israelului". Acesta înfăţişează momentele dramatice ale unui atac nuclear iranian asupra Israel. Videoclipul poate fi urmărit aici.