„Nu Assad a dat ordinul atacurilor chimice”

44

Conform ultimelor informaţii parvenite în presa germană de la serviciile secrete germane, nu președintele Bashar al Assad ar fi fost cel care a dat ordinul pentru atacul cu arme chimice de pe 21 august.

The Guardian și Deustsche Welle au preluat știrea publicaţiei Bild am Sonntag, care citează surse de top din BND, serviciul de inteligenţă german, ce sugerează că președintele sirian nu ar fi dat ordinul în mod personal și că a blocat numeroase cereri din partea comandanţilor săi militari de a utiliza arme chimice împotriva opoziţiei, în ultimele luni.

Noile informaţii vin după ce CNN a făcut rost de videoclipuri filmate în Siria, după atacul din 21 august, pe care administraţia Obama le-a arătat unui grup select de senatori, pentru a justifica un atac militar limitat asupra Siriei. Senatorii au fost asiguraţi de către serviciile secrete de autenticitatea videoclipurilor, scrie CNN. Videoclipurile cuprind momente de panică și de groază, în care oamenii încearcă să se ajute între ei și repetă încontinuu rugăciuni.

Multe dintre aceste videoclipuri apăruseră deja pe YouTube, dar această compilaţie este importantă pentru că serviciile secrete i-au confirmat autenticitatea. Imaginile ar putea fi vitale pentru convingerea Congresului american, dar și a publicului american, că SUA este obligată moral să lanseze un atac de pedeapsă asupra Siriei. „Videoclipul va sensibiliza publicul american și îl va convinge că nu este vorba doar de o intervenţie militară, ci de una necesară pentru a pune capăt acestor atrocităţi", a declarat fostul ambasador al SUA la ONU, Bill Richardson. Președintele Obama favorizează ideea unui atac limitat și administraţia lucrează nonstop la convingerea Congresului și a aliaţilor europeni să sprijine această idee.

Președintele sirian nu a negat că ar fi în posesia armelor chimice, dar a negat faptul că atacul a fost realizat de armată și a cerut, împreună cu Rusia și China, ca SUA să arate lumii dovezi clare că el este responsabil pentru atacul din 21 august. Noile informaţii despre autorul acestui atac vin în circumstanţele în care întreaga comunitate europeană s-a pus tacit de acord asupra vinovăţiei guvernului sirian și a nevoii unor represalii serioase.

Informaţiile serviciilor secrete germane se bazează pe telefoane interceptate de aceștia, și care sugerează că Assad nu a fost implicat personal în atacul de luna trecută sau în alte episoade mai mici, în care forţele guvernului au fost acuzate că au utilizat gaz sarin împotriva populaţiei. Întrebarea care o pune DW este dacă nu cumva comandanţii sirieni au destulă susţinere din afară, încât să treacă peste capul lui Assad și să acţioneze după cum cred de cuviinţă.

După raportul BND, inspectorul general al armatei germane, Volker Wiekler, ar fi raportat comisiei pentru politică externă din Bundestag că în tabara rebelilor sirieni există masive mişcări ale polilor de putere și că nu se mai află la conducere Armata Liberă a Siriei, formată din rebelii care doreau căderea lui Assad. „Gruparea dezertorilor din armata siriană practic nu mai există. În schimb, influenţa Al-Qaida creşte constant", a spus Weiker, conform DW. În aceste circumstanţe, consecinţele pot fi devastatoare. Mai multe videoclipuri au apărut pe internet, arătând sălbăticia rebelilor sirieni, care omoară pe capete soldaţi sirieni, dezertori din armata siriană, dar și civili care nu au nicio implicaţie în conflict, dar care fac parte din minoritatea religioasă șiită, din care face parte și Assad, împreună cu alţi oameni cheie din guvern.