Rezolvarea instituţională a unei probleme politice

21

Discuţiile între preşedinte şi premier, via Curtea Constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European ce are loc în perioada 28-29 iunie 2012 este doar picătura care a umplut paharul. În esenţă însă, problema este una politică.

Reprezentarea României la reuniunea Consilului European este subiect de dispută între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu de aproximativ o lună.  Momentul culminant a avut loc ieri, când Curtea Constituţională a decis că nu există un conflict de natură constituţională între preşedinte şi decizia parlamentului de a-l numi pe primul ministru Victor Ponta ca reprezentant la CE.

Astfel, Curtea Constituţională a stabilit cu majoritate de voturi prioritatea preşedintelui în faţa primului ministru, afirmând că preşedintele României este cel care participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României doar în cazul  în care acesta nu poate participa.

Se pare că nimic nu a putut să-l oprească pe Victor Ponta: nici Curtea Constituţională, nici riscul de a fi tras la răspundere din punct de vedere juridic pentru că şi-a însuşit atribuţiile preşedintelui. Victor Ponta a declarat că va merge, evident, la Bruxelles, la Consiliul European, plecare ce a avut loc în această dimineaţă.

Europarlamentatul PDL Cristian Preda atrage atenţia că sfidarea Curţii Constituţionale este un act grav, el menţionând că „niciunul dintre premierii care l-au precedat pe Victor Ponta nu a îndrăznit să meargă împotriva supremaţiei legii".

În opinia europarlamentarului PNL Renate Weber, dacă şi Traian Băsescu şi Victor Ponta vor merge la Bruxelles, şefii UE îl vor aşeza la masa discuţiilor pe preşedinte, deoarece prioritate o au membrii administraţiilor prezidenţiale. Aceasta a mai declarat că în dreptul internaţional există o ordine de precădere a celor care reprezintă un stat: preşedintele, primul-ministru, ministrul de Externe.

Un număr semnificativ de comentatori români şi cei străini acuză poziţia primului ministru. Decizia sa de a fi deasupra acestei hotărâri a Curţii Constituţionale este văzută ca o sfidare a instituţiilor statului de drept, „un derapaj grav la adresa democraţiei"şi „o instigare la nerespectarea legii".

În situaţia dată, cei doi demnitari se contrazic, fiecare abordând un stil diferit. În timp ce Victor Ponta invocă un concept, un obicei european, Traian Băsescu invocă litera legii, stipulată în Constituţia României, care nu este armonizată pe sistemul european, lucru în defavoarea premierului. Este clar că cei doi nu au ajuns la un acord, orgoliul politic, baricadele diferite, jucând un mare rol în această luptă. Ambii au puncte de vedere diferite, însă Consiliul European a decis: România va trimite un singur reprezentant.