Se va ajunge la suspendare?

49

În câteva ore, Parlamentul ar putea da votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după ce ieri documentul a fost citit şi dezbătut ieri, în plenul reunit al celor două camere. În cazul în care Parlamentul votează suspendarea, se va organiza un referendum privitor la demiterea conducătorului ţării în cel mult două săptămâni, posibil în jurul datei de 22 iulie.

Documentul redactat de Uniunea Social Democrată a prezentat şapte motive de suspendare, între care uzurparea rolului primului ministru şi substituirea în atribuţiile constituţionale ale Guvernului; încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei; instigarea la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii.

Procedura este următoarea: după dezbaterea de ieri în Parlament a cererii de suspendare, documentul a fost trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea un aviz consultativ în termen de 24 de ore. Astăzi, la ora 9, Curtea Constituţională s-a întrunit pentru a-şi da avizul asupra cererii de suspendare. Avizul a fost dat la ora 14:30 şi a fost neclar în privinţa poziţiei favorabile sau nefavorabile a preşedintelui. (avizul poate fi citit aici ) La ora 17, Parlamentul se reuneşte pentru a dezbate şi pentru a vota solicitarea USL, moment la care va fi prezent şi preşedintele Băsescu. Potrivit noilor modificări aduse Legii Curţii Constituţionale, Curtea nu se mai poate opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui. În cazul în care se hotărâşte constituirea unei comisii de anchetă (cum a fost cazul la suspendarea lui Traian Băsescu, în 2007), raportul întocmit de aceasta în termenul stabilit în hotărârea Parlamentului se trimite, prin grija preşedinţilor celor două Camere, Curţii Constituţionale spre consultare, în termen de 3 zile de la data depunerii raportului.

Conform Legii referendumului 3/2000, participanţii la referendum se pronunţă prin „da" sau „nu" la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?". Pe durata suspendării din funcţie a şefului statului, prerogativele sunt îndeplinite de şeful Senatului (Nicolae Văcăroiu, în cazul din 2007, Crin Antonescu, acum). Faţă de momentul 2007, când preşedintele putea fi demis cu majoritatea voturilor românilor înscrişi pe listele electorale, luna trecută, USL a modificat regulile astfel încât şeful statului să poată fi demis cu majoritatea voturilor românilor care se prezintă la urne. Totuşi, PDL a contestat la Curtea Constituţională modificarea, iar Curtea urmează să se pronunţe pe 9 iulie.

Aceasta este a doua oară când preşedintele Traian Băsescu se află în situaţia de a fi suspendat de Parlament, după episodul din 2007. Atunci însă, Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie, majoritatea declarându-se împotriva demiterii.