„Sultanul” Erdogan câștigă în Turcia

71

„Aceasta este o victorie pentru noul viitor al Turciei", a declarat premierul Recep Erdogan după ce partidul său a câștigat alegerile municipale, conform BBC.

În mod suprinzător, după luni întregi de proteste, critici și scandaluri, Partidul Justiţie și Dezvoltare pe care îl conduce a câștigat 45% din voturi, în timp ce principalul său opozant, Partidul Republican al Poporului, a obţinut doar 28,5%.

Rezultatele definitive în capitală vor fi cunoscute abia după reunumărarea voturilor în unele districte, dar Istanbulul, care este cel mai mare oraș din ţară, se menţine sub controlul partidului lui Erdogan, de la putere, așa cum se întâmplă din 2002.

Anul trecut, turcii au început să iasă în stradă pentru a cere demisia premierului controversat, lăudat pentru reformele economice, dar blamat pentru mâna de fier cu care conduce și conservatorismul pentru care este considerat un „dictator” islamist.

Mai recent, anturajul său a intrat într-un nou scandal, cu acuzaţii de corupţie. Scandalul a culminat săptămâna trecută cu publicarea pe internet, pe reţele de socializare, a rezumatului unei întâlniri între ministrul de externe și şeful serviciilor de informaţii, despre o posibilă acţiune militară împotriva Siriei, fără să îşi ascundă intenţiile electorale, scrie Mediafax. Prin urmare, guvernul a blocat accesul pe Twitter și YouTube.

„Aceste cifre arată că Erdogan a supravieţuit scandalurilor fără prea mari pagube”, a comentat pentru AFP politologul Mehmet Akif Okur, de la Universitatea Gazi din Ankara.

Și mai mult decât atât, înseamnă că Erdogan cel mai probabil se va înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale din august, care vor fi disputate pentru prima dată prin vot universal direct. Acest lucru îi va înfuria pe liberali şi opoziţia laică, a anticipat Soner Cagaptay, de la Washington Institute, „Erdogan va deveni mai autoritar, iar Turcia se va polariza, cu riscul unor revolte”, preconizează el.