Primul mușchi creat în laborator care se vindecă singur

69

Cercetătorii de la Universitatea Duke au reușit cu succes să creeze în laborator primul mușchi care funcţionează ca un ţesut natural și care, implantat în corpul unui animal, are capacitatea de a se vindeca singur în cazul în care a fost traumatizat.

„Mușchiul pe care l-am creat reprezintă un avans important în domeniu. Este pentru prima dată când este realizat un mușchi proiectat care se contractă la fel de puternic ca un mușchi scheletic natural”, a declarat coordonatorul studiului, prof. asociat Nenad Bursac.

Pentru a crea în laborator un mușchi cât mai performant, experţii au descoperit că fibrele musculare contractile trebuie să fie foarte bine dezvoltate. Însă această condiţie nu este suficientă. Mușchiul trebuia să aibă un „rezervor” pentru celulele stem musculare. Acestea din urmă poartă numele de celule satelit, sunt prezente în fiecare mușchi și joacă un rol esenţial pentru vindecarea mușchiului. Mai exact, în cazul unei leziuni, sunt activate și pornesc procesul de regenerare.

Mușchiul astfel creat a fost testat atât în condiţii de laborator, unde experţii au putut observa atât faptul că se poate vindeca singur în urma unui traumatism, dar și că „era de 10 ori mai puternic decât orice alt mușchi proiectat anterior”. Testele au continuat apoi cu implantarea mușchiului în corpul șoarecilor de laborator unde, de asemenea, au fost obţinute rezultate promiţătoare. Metoda are nevoie de teste ulterioare înainte de a putea fi testată pe subiecţi umani, scrie BBC.

Succesul cercetătorilor este cu atât mai fascinant, cu cât acesta este primul demers în urma căruia este creat un mușchi artificial care funcţionează precum cel natural odată implantat în corpul unui organism viu. „Mai mulţi cercetători au «crescut» mușchi în laborator și au demonstrat că aceștia se pot comporta într-un mod similar celui observat în corpul uman. Cu toate acestea, s-a trecut la nivelul următor odată cu transplantul lor într-o creatură vie, unde au continuat să funcţioneze ca și cum ar fi mușchii nativi”, a declarat prof. Mark Lewis, de la Universitatea Loughborough, citat de BBC.