Video: Cel mai sărac președinte din lume

979

I se spune „El Pepe" și locuiește într-o cocioabă, la periferia orașului Montevideo. În 2010, singura lui avere era un Volkswagen Beetle din 1987. Nu e povestea unui om al străzii, ci a unui președinte de ţară.

I se spune „El Pepe” și locuiește într-o cocioabă, la periferia orașului Montevideo. În 2010, singura lui avere era un Volkswagen Beetle din 1987. Nu e povestea unui om al străzii, ci a unui președinte de ţară.

José Alberto Mujica Cordano (născut la 20 mai 1935) este un politician din Uruguay și un fost luptător de guerilla, membru al partidului Frente Amplio și preşedintele ales al ţării. Stilul său auster de viaţă i-a adus titlul de „cel mai sărac președinte din lume”.

„Sunt numit cel mai sărac președinte, dar nu mă simt sărac. Săraci sunt aceia care muncesc doar pentru a-și întreţine un stil de viaţă costisitor și vor întotdeauna mai mult și mai mult,” a declarat Mujica, într-un interviu citat de BBC. „E o chestiune de libertate. Dacă nu ai multe posesiuni, nici nu trebuie să muncești toată viaţa ca un sclav pentru a le întreţine, prin urmare ai mai mult timp pentru tine. Poate par un bătrân excentric… dar e o alegere liberă.” Cel mai sărac preşedinte din lume nu poartă niciodată cravată şi donează 90% din salariul său organizaţiilor caritabile, în special unui program de locuinţe pentru săraci.

Vederile sale, care promovează un „radicalism cuminte”, așa cum l-au numit jurnaliștii Adevărul, au ajutat ţara să devină un model de creștere economică spectaculoasă, prin aplicarea unor politici macroeconomice prudente. Declaraţiile FMI în acest sens sunt edificatoare.

Însă tot sub conducerea lui José Mujica, Uruguay a atras atenţia doar prin încercarea de a legaliza marijuana şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

https://youtube.com/watch?v=LkMR_8eiT2I