Malaysia declară ilegale știrile false

260

Guvernul Malaysiei a propus o măsură legislativă cu rolul de a stopa răspândirea știrilor false și de a pedepsi această „infracţiune” cu închisoare de până la 10 ani. Mișcarea este descrisă de critici ca fiind o încercare de a suprima opoziţia înainte de alegerile generale.

Legea care declară ilegal actul de răspândire a știrilor false trebuie aprobată de Parlament și cere penalizarea celor care creează, difuzează, tipăresc sau publică știri false și pedepsirea publicaţiilor care conţin știri false cu până la 10 ani de închisoare, amendă de până la 128.000 de dolari sau ambele pedepse.

Proiectul de lege definește știrile false drept „orice știri, informaţii, date și rapoarte care sunt în întregime sau parţial false, fie text scris, imagini sau înregistrări audio, fie în orice altă formă capabilă să sugereze cuvinte sau idei”. Legea are în vedere toate mijloacele de comunicare în masă, iar aplicarea ei se extinde la străinii aflaţi în ţară, în cazul în care Malayisia sau cetăţenii săi sunt afectaţi.

Oficialii guvernului au declarat că legea este necesară pentru a proteja armonia publică și securitatea naţională. Aceștia au acuzat opoziţia că folosește știrile false ca pe o armă-cheie pentru a câștiga voturi.

Criticii însă declară că proiectul de lege este cel mai recent dintr-o serie de norme represive care au fost folosite împotriva criticilor, încălcând libertatea de exprimare și subminând libertatea presei. „Malaysia are o istorie lungă și îngrijorătoare de folosire a instrumentelor juridice pentru a reduce la tăcere. Nu este o coincidenţă faptul că această lege a fost depusă exact în preajma alegerilor”, a declarat James Gomez, directorul Amnesty International pentru Asia de Sud-Est și Pacific.

„Acesta este un atac asupra presei și o încercare de a insufla teama în rândul oamenilor înainte de alegeri”, a declarat Ong Kian Ming, parlamentar din opoziţie.

Prim-ministrul, Najib Razak, a fost implicat într-un scandal de corupţie de miliarde de dolari sustrași din fondul de stat, iar activiștii se tem că noua lege ar putea fi folosită pentru a incrimina opiniile critice cu privire la acest tip de abateri.

SUA și alte câteva ţări investighează acuzaţiile de deturnare de fonduri transfrontaliere și spălarea de bani de la fondul de stat, care a fost înfiinţat și condus anterior de Najib și care acumulase miliarde de dolari.

Departamentul de Justiţie al SUA a explicat că cel puţin 4,5 miliarde de dolari au fost furate din fond de către asociaţii lui Najib, care au încercat să utilizeze 1,7 miliarde de dolari pentru a cumpăra active în SUA. Najib, care neagă orice implicare, i-a concediat pe toţi cei care și-au permis să îl critice din cadrul guvernului și a încercat să reducă la tăcere media, până la izbucnirea scandalului de corupţie, acum trei ani.

Și alte guverne ale statelor din Asia de Sud-Est, printre care Filipine și Singapore, au stârnit critici printre apărătorii libertăţii de exprimare, dupa ce au propus legi privind răspândirea de știri false. În Filipine, legislaţia privind știrile false este în curs de examinare și, dacă ar fi adoptată, ar impune amenzi și închisoare de până la 20 de ani pentru răspândirea informaţiilor false. „Este o tendinţă periculoasă, care le oferă regimurilor deopotrivă autoritare sau democratice justificări pentru direcţionarea sau închiderea relatărilor care nu le plac”, a declarat Shawn Crispin, reprezentantul Comitetului pentru Protecţia Jurnaliștilor, SUA.

La nivelul Uniunii Europene s-au ales 39 de experţi care să contribuie la dezvoltarea unei strategii de combatere a fenomenului. Din grupul care va oferi consultanţă Comisiei Europene se află și Alina Bârgăoanu, decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Experţii trebuie să definească rolurile şi responsabilităţile părţilor relevante, evaluând dimensiunea internaţională a fenomenului şi riscurile aferente şi să formuleze recomandări în vederea extinderii sau introducerii de noi acţiuni legislative, notează Digi24.