Creștini uitaţi de lume

969

Persecuţia religioasă este în creștere în Africa și în Orientul Mijlociu, forţând milioane de creștini să își părăsească locuinţele pentru a se refugia în tabere supraaglomerate, potrivit unui raport recent dat publicităţii de The Guardian.

Persecutarea creștinilor s-a intensificat în ultimul an, susţine Open Doors, o organizatie de caritate care monitorizează violenţa motivată religios și discriminarea și realizează anual un clasament al celor mai periculoase ţări pentru creștini.

Coreea de Nord continuă să fie în capul listei pe parcursul anului 2015, dar Nigeria a urcat pe primul loc în ceea ce privește numărul de creștini uciși pentru credinţa lor, înregistrând mai mult de jumătate din crimele raportate la nivel global. „Atenţia se concentrează în general asupra Orientului Mijlociu, dar în nordul Nigeriei s-a înregistrat un număr mai mare de creștini uciși din cauza credinţei lor decât în ​​restul lumii la un loc, fiind 4.028 de victime, dintr-un total la nivel mondial de 7.100 de decese raportate”, se amintește în raport. Anul trecut, Nigeria abia intrase în lista primelor 10 ţări unde este cel mai dificil să practici credinţa creștină. Între timp, „70% dintre bisericile noastre au fost distruse de către Boko Haram”, a spus unul dintre pastorii creștini.

Mai mult de 2 milioane de oameni, mulţi dintre ei creștini, au fost forţaţi să își părăsească locuinţele din nordul Nigeriei, unde gruparea teroristă islamistă Boko Haram este în plină ofensivă. De parcă nu ar fi destul, femeile și fetele sunt în prima linie a persecuţiei religioase, ele confruntându-se cu o dublă vulnerabilitate: dezavantajul de a aparţine „sexului slab” este combinat cu ostilitatea generată de apartenenţa la credinţa minoritară creștină.

Dintre cele 50 de ţări enumerate de Open Doors, 6 în care s-au înregistrat cele mai multe victime creștine sunt în Africa subsahariană: Nigeria, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democrată Congo, Kenya și Camerun. „Din punct de vedere numeric cel puţin, nu şi în grad, persecutarea creștinilor în această regiune depășește situaţia din Orientul Mijlociu”, este una dintre concluziile raportului.

Însă și în Orientul Mijlociu creștinii au de făcut faţă unei situaţii grele. Patriarhul Chiril al Moscovei avertiza în 2015 cu privire la situaţia dramatică a creștinilor din această zonă: „Primesc în mod frecvent rapoarte despre îngrozitoarele fărădelegi care au loc împotriva creștinilor, în special în nordul Irakului. Numai orașul Mosul avea 45 de biserici. Acum mai există doar una singură. În Siria, au fost distruse 400 de biserici până acum.”

Nici măcar refugiaţii nu se bucură de prea multă securitate. O delegaţie internaţională de 15 episcopi catolici au vizitat refugiaţii creștini din Irak în Iordania în această săptămână și a semnalat condiţiile dure de trai ale acestora. De fapt, foarte puţini acceptă să stea în cele două tabere mari conduse de ONU și de agenţiile de ajutor internaţionale, în parte și din cauza violenţei exercitate de refugiaţii musulmani.