Declaraţie de război în Orientul Mijlociu

149

Atacul de duminică al Israelului asupra Siriei, al doilea din această săptămână şi al treilea din ultimele patru luni, este văzut ca o declaraţie de război de ţările din regiune, care sunt pregătite să reacţioneze în cazul în care atacurile nu încetează.

Potrivit NBC, „principala ţintă a Israelului a fost o încărcătură de arme destinate Hezbollah în Liban". De altfel, explicaţia nu surprinde deoarece statul evreu a declarat adeseori că nu va permite transferul de arme din Siria către Hezbollahul, şiit libanez.

Reacţiile ţărilor din regiune nu au întârziat să apară. Egiptul a numit atacul o încălcare a legilor internaţionale şi o ameninţare la adresa stabilităţii din regiune; Liga Arabă a cerut ONU „să oprească imediat" atacurile Israelului, în timp ce sirienii au avertizat că aceste atacuri „au deschis cutia Pandorei".

În replică, reprezentanţi oficiali israelieni, citaţi de Reuters, au declarat că miza este conflictul cu Iranul, nu cu Siria, şi că atacurile au dorit să-i oprească pe aliaţii organizaţiei Hezbollah din Iran să primească arme. În plus, Israelul a negat că atacul este o manifestare a suportului american asupra rebelilor sirieni – deşi SUA au ezitat până acum să se implice direct şi nici nu au reacţionat ferm faţă de acuzaţiile că Siria ar folosi armament chimic.

Iranul, ţară majoritar şiită, este principalul aliat regional al regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi acuză periodic ţările occidentale, unele ţări arabe şi Turcia că ajută rebelii sirieni împotriva Damascului.

Reacţia Iranului va fi decisivă în zilele următoare, arată Moshe Maoz, profesorul unui curs despre Orientul Mijlociu la o universitate evreiască. Dacă Hezbollah primeşte unda verde pentru a răspunde provocărilor, sau dacă Siria răspunde direct, Israelul nu va rămâne nepăsător. Atacul poate duce la un război regional.