Video: Cercetător NASA, distins cu World Food Prize

266

O metodă inovatoare de a iriga regiunile aride ale Orientului Mijlociu a fost premiată la nivel internaţional. Cercetătorul Daniel Hillel a primit distincţia World Food Prize pentru conceptul „micro-irigaţiei", o metodă care, în prezent, este folosită în peste 30 de ţări.

La început, specialiștii au privit cu neîncredere ideea lui Hillel de a iriga zonele deșertice din Orientul Mijlociu. În timp însă, micro-irigaţia s-a dovedit a fi o metodă extrem de eficientă de utilizare a resurselor limitate de apă din regiune, relatează USA Today.

Până la descoperirea ei, irigarea în Orientul Mijlociu s-a făcut, timp de secole, prin inundarea parcelelor de teren, în speranţa că pământul va reţine suficientă apă până la următoarea irigare. Metoda propusă de Hillel și asociaţii lui se bazează pe descoperirea faptului că plantele răspund mai bine la o irigare continuă, cu o cantitate mică de apă, evitând fluctuaţiile extreme ale condiţiilor climatice uscate și umede.

Premiul „World Food" a fost instituit în 1986 de un fost laureat al premiului Nobel pentru Pace, Normal Borlaug. Pe lângă recunoașterea meritelor, premiul oferă câștigătorului și 250.000 de dolari. Daniel Hillel are 81 de ani și este dublu cetăţean american și israelian.