Răsturnare de situaţie: Arkadi Babcenko trăiește

163

Arkadi Babcenko, jurnalistul rus despre care presa a relatat marţi că ar fi fost împușcat mortal la Kiev, este în viaţă.

Babcenko a apărut miercuri după-amiază la o conferinţă de presă în faţa jurnaliștilor care așteptau noi detalii privind investigarea presupusului atac. „Mi-am îndeplinit misiunea. Pentru moment încă mai trăiesc”, a declarat Babcenko în faţa jurnaliștilor. Acesta a mai declarat că a fost înștiinţat acum o lună despre planul autorităţilor de înscenare a asasinatului, iar el a fost de acord să coopereze cu serviciile de securitate ucrainene pentru punerea în scenă a acestui plan.

În cadrul conferinţei, Vasili Gritsak, șeful serviciului de securitate ucrainean, le-a declarat reporterilor că au înscenat „asasinatul” lui Babcenko ca parte dintr-o anchetă mai amplă privind o serie de ameninţări cu moartea pe care le-a primit jurnalistul.

Membrii familiei jurnalistului nu aveau informaţii privitoare la acest plan. „Îi cer scuze soţiei mele”, a spus jurnalistul la conferinţa de presă, precizând că soţia sa, cea care l-a și găsit sângerând în urma împușcăturilor, nu a știut nimic.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Rusia descrie evenimentele de la Kiev drept o „provocare anti-Rusia”. Ministrul rus de externe a declarat miercuri că este fericit că Babcenko trăiește, însă a subliniat că Ucraina a folosit înscenarea cu scop propagandistic. Și alţi oficiali ruși au denunţat înscenarea. „Este o farsă, dar și o provocare, cu acuzaţii împotriva Rusiei de o presupusă crimă”, a scris pe Twitter senatorul Alexei Pușkov.

Marţi, poliţia ucraineană a comunicat că Babcenko a fost împușcat de trei ori în spate când și-a părăsit apartamentul pentru a merge la cumpărături. Un oficial guvernamental a declarat presei că Babcenko, 41 de ani, a murit în ambulanţă pe drum spre spital.

Arkadi Babcenko, corespondent de război și cunoscut jurnalist de opoziţie, a fugit din Rusia în 2017, după ce a primit ameninţări cu moartea din cauza poziţiei extrem de critice faţă de administraţia Putin.

În ultimii ani, mai mulţi jurnaliști care au scris împotriva regimului lui Putin au fost uciși. Am creat o listă cu cazurile lor, pe care o găsiţi aici.