Vaticanul sponsorizează o cercetare privind celulele stem adulte

45

Vaticanul a anunţat în urmă cu câteva zile că va sponsoriza o cercetare privind celulele stem adulte, efectuată de oameni de știinţă din cadrul Universităţii Maryland. Anunţul vine ca o confirmare a susţinerii intervenţiilor bazate pe acest tip de celule stem. În contrast, Biserica Catolică nu este de acord cu folosirea celulelor stem embrionare, deoarece această procedură presupune moartea embrionului.

Atât celulele stem ambrionare, cât şi cele adulte sunt aprciate pentru abilitatea lor de a se metamorfoza în alt tip de celule, oferind şansa de a înlocui ţesutul afectat cu unul sănătos. Celulele adulte sunt considerate însă mai puţin versatile decât cele embrionare şi oamenii de ştiinţă au dificultăţi în a dezvolta pe cele adulte în condiţii de laborator. Cu toate acestea, celulele adulte pot fi folosite mai uşor dacă sunt recoltate chiar de la pacienţi, întrucât ar exista un risc mai scăzut ca ţesutul înlocuit să fie respins.

În prezent, există peste 3.500 de experimente clinice pentru a testa folosirea diferitelor tipuri de celule stem adulte pentru orice boală, de la cancer la boli cardiovasculare şi diabet.

Prima aprobare oficială din partea Bisericii Catolice cu privire la utilizarea celulelor stem adulte a fost anunţată chiar de Papa Benedict al XVI-lea, în cadrul unei conferinţe ţinute la Vatican, în noiembrie anul trecut.

Surse: CBS New York, Associated Press, Catholic News Agency