Al Qaeda va viza și ţinte occidentale, nu doar americane

75

Al Qaeda va renunţa la ţintele de pe teritoriul american și se va concentra spre alte zone ale lumii unde SUA și Occidentul au interese, au declarat oficiali americani pentru publicaţia The Wall Street Journal.

Noua strategie a grupării teroriste condusă acum de Ayman al-Zawahiri vizează ţinte mult mai accesibile și mai numeroase decât cele din interiorul graniţelor americane. Printre ţinte pot fi ambasadele și reprezenţele diplomatice, firmele și organizaţiile finanţate de SUA sau de Occident, bazele militare sau navele de război.

Nu este clar la ora aceasta cât de agresiv va fi liderul Zawahiri în noua campanie, dar se preconizează că aceasta va începe curând. După moartea lui Osama la 1 mai, Zawahiri a apărut într-un clip abia pe 8 iunie lăudând eroismul lui bin Laden și ameninţând cu răzbunarea. Clipul în care Al Qaeda îl declară pe Zawahiri noul său lider a apărut pe 16 iunie, iar de atunci acesta nu a mai comunicat public.

Luna trecută administraţia Obama a reconfirmat faptul că, în ciuda eliminării lui Osama bin Laden, Al Qaeda rămâne „cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii SUA". Nucleele de lideri Al Qaeda par a fi în Pakistan și Yemen, cel din urmă fiind considerat frontul principal de luptă împotriva intereselor americane. Filiala din Yemen are ca program organizarea oricăror atacuri posibile împotriva SUA, indiferent dacă vor avea sau nu rezultate spectaculoase.