Al-Qaida explică de ce s-a amestecat în războiul din Siria

64

Multă vreme, președintele sirian Bashar al-Assad a susţinut că ceea ce unii numesc război civil este de fapt un război împotriva teroriștilor care s-au infiltrat în taberele rebelilor. Acum, militanţi cu legături Al-Qaida explică de ce au făcut asta.

Militanţii au justificat preluarea de la rebeli a unui oraș amplasat strategic aproape de graniţa siriană cu Turcia, acuzându-i pe rebeli că sunt „trădători pro-democraţie", care au cooperat cu oficiali din Vest, precum senatorul american John McCain.

Graniţa de la Bab al Salama este una dintre căile principale prin care opoziţia din nordul Siriei poate primi ajutor internaţional. McCain a efectuat o vizită „surpriză" în această regiune, la început acestui an, pentru a-și arăta suportul pentru cauza rebelilor.

„Oricine cooperează cu americanii va fi tratat ca ei, conform sfântului Coran", a avertizat gruparea ISIS (Statul Islamic al Irakului și Siriei). ISIS a atacat rebelii care deţineau orașul de la graniţă și i-a alungat. Ei nu mai luptă împotriva regimului Assad, ci caută să pună stăpânire pe zonele eliberate deja de rebeli, pentru a impune islamismul, scrie CNN.