Iisus, considerat extremist de unii britanici

459

Un nou sondaj a relevat faptul că 1 din 4 persoane din Regatul Unit consideră că Iisus Hristos, Martin Luther King Jr. și Nelson Mandela au fost „extremiști”.

În cadrul sondajului, comandat de Alianţa Evanghelică din Regatul Unit împreună cu o coaliţie de alte organizaţii, au fost intervievaţi 2.004 adulţi, eșantionul fiind apreciat ca „reprezentativ demografic pentru toţi adulţii din Marea Britanie”. Alianţa Evanghelică, reprezentând 2 milioane de creștini ai Marii Britanii, a afirmat într-un comunicat de presă că acest studiu este „primul sondaj reprezentativ la nivel naţional cu privire la extremism”.

Potrivit datelor comunicate de Christian Post, 28% dintre respondenţi au răspuns afirmativ atunci când au fost întrebaţi dacă îl consideră pe Iisus un „extremist”. Aproximativ 25% au fost de aceeași părere când au fost întrebaţi referitor la Mandela și la Martin Luther King, 20% au fost de acord că și Mahatma Gandhi a fost „extremist”, iar 13% au spus același lucru despre Dalai Lama.

„Limbajul extremismului este o reţetă a haosului și a separării. Acest sondaj arată amploarea confuziei morale în societatea noastră, cu un public care nu poate să decidă dacă ceva este extrem sau nu”, a spus David Landrum, directorul Alianţei Evanghelice. Landrum a adăugat că rezultatul arată eroarea din spatele eforturilor guvernului de a defini extremismul, în condiţiile în care acesta „a încercat și a eșuat în ultimii doi ani să definească extremismul, iar acest sondaj nu face decât să confirme confuzia opiniei publice”.

Sondajul a evaluat, de asemenea, dacă respondenţii sunt de acord că anumite idei politice și sociale sunt extreme. Când au fost chestionaţi cu privire la definiţia căsătoriei ca ceva ce ar trebui să existe doar între un bărbat și o femeie, 41% au spus că această poziţie este una „extremistă”. Când au fost întrebaţi dacă este o abordare extremistă să consideri că homeschooling-ul este un drept uman, 33% au fost de acord și 52% au dezaprobat.

„Guvernul nu a reușit să definească extremismul, iar publicul este clar împărţit în privinţa ideilor care sunt extremiste”, este părerea liderului evanghelic. Percepţiile despre radicalismul politic sau religios vin pe fondul unor schimbări substanţiale ale opiniei publice britanice cu privire la evenimente ce pot fi asociate cu ideea de extremism. Astfel, un studiu inovator din 2016, realizat de compania YouGov şi desfăşurat în 12 ţări, a dezvăluit cât de comune sunt de fapt atitudinile naţionaliste, autoritariste şi antiimigrare ale cetăţenilor. În Marea Britanie, sondajele au dezvăluit o atitudine populist-autoritaristă la 48% dintre adulţi.

Percepţia despre religie s-a modificat și ea, creând spaţiu pentru remodelarea unor convingeri care în trecut erau parte integrantă a construcţiei unei societăţi. De exemplu, deși aproape jumătate (43%) dintre părinţii britanici consideră că este important ca tinerii şi copiii să citească sau să asculte povestiri biblice, totuși 1 din 3 copii (29%) nu cred că povestirea naşterii lui Iisus este reală, scrie Christian Today. Mai mult, 1 din 4 locuitori din Marea Britanie, ce se identifică drept creștini, nu mai cred în învierea fizică a lui Iisus Hristos, conform unui nou sondaj comandat în cursul acestui an de către Radio BBC. Pe acest fond, nu surprinde deloc articolul „2067 – Sfârșitul creștinismului britanic”, publicat recent de The Spectator. Conform articolului, ultimul creștin din Marea Britanie se va naște în 2067.

Situaţia din Marea Britanie se circumscrie, de fapt, unei tendinţe care se manifestă și în alte ţări construite cândva pe valori religioase tradiţionale. Este cazul societăţii americane, acolo unde în prezent „evanghelicii și mulţi dintre catolicii practicanţi sunt în afara culturii americane majoritare” în numeroase moduri, susţine Barna Group, în cadrul unei radiografii care surprinde modul în care cetăţenii americani definesc și percep extremismul religios. Astfel, unele activităţi au fost catalogate drept extremiste de către 50%-80% dintre americani, printre care protestele creștinilor în faţa unor instituţii considerate imorale ori împotriva politicilor guvernamentale care intră în conflict cu anumite convingeri religioase.

Această tendinţă de a eticheta ca extremist ceea ce nu corespunde practicilor sau tiparelor de gândire ale majorităţii a fost înregistrată și în Rusia, unde Curtea Supremă a interzis funcţionarea pe teritoriul său a organizaţiei religioase Martorii lui Iehova, aprobând o cerere a Ministerului de Justiţie de a considera gruparea creştină ca fiind extremistă. Potrivit avocatului Ministerului de Justiţie, „martorii lui Iehova prezintă o ameninţare la adresa drepturilor cetăţenilor, ordinii şi securităţii publice”.

Aceste situaţii sunt o demonstraţie a faptului că extremismul poate fi evaluat într-o manieră subiectivă și că, atunci „când e vorba de ceva care ne place, spunem că suntem devotaţi ideii respective; când e vorba de o idee a altora cu care nu suntem de acord, spunem că cei în cauză o urmează orbește”, după cum afirmă Douglas Jacobsen, profesor de teologie la Messiah College, din Pennsylvania. Luând în considerare această situaţie, nu este surprinzător că până și Iisus poate fi etichetat ca extremist, acuzaţie care de fapt a și dus la condamnarea Sa la moarte acum 2.000 de ani.

Niciun articol de afișat