Filosoful german Jurgen Habermas propune un nou model UE

34

Filosoful şi sociologul german Jurgen Habermas a criticat aspru politicile de salvare promovate în prezent de Uniunea Europeană, în special pe cele aplicate de ţara sa, dar a propus şi un nou model de integrare europeană.

În faţa a peste 500 de studenţi de la Universitatea catolică Leuven (Belgia), dar şi a preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Habermas a afirmat că Europa se află într-un impas, determinat de lipsa de credibilitate şi de scepticism, care cuprind tot mai mult continentul.

Soluţia propusă de Habermas ar trebui să vină din partea Germaniei, care ar putea avea un rol istoric covârşitor dacă ar proceda aşa cum trebuie. În opinia filosofului, UE trbuie să renunţe la „interguvernamentalismul actual şi să creeze o uniune politică". Aceasta ar însemna transformarea Uniunii Europene dintr-o uniune monetară într-una politică.

Discutând cu Habermas, Rompuy a afirmat că „nu a fost întru totul de acord (deoarece) avem, în calitate de politicieni şi intelectuali, roluri diferite, cu răspundere diferită", citează Deutsche Welle. În replică, Habermas a răspuns că „nimeni nu acceptă de bunăvoie să i se ia puterea, dar realităţile economice vor impune transformările".