Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene

34

Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace 2012, a anunţat astăzi Institutul Nobel din Oslo. Decizia a fost luată în unanimitate de cei cinci membri ai Comitetului Premiului Nobel pentru Pace.

Distincţia, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro) urmează să fie decernată pe 10 decembrie, data la care a murit industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel, cel care a fondat Premiul.

Decizia, anticipată de analiștii internaţionali, a fost una controversată fiindcă Norvegia, ţara gazdă a premiului pentru Pace a respins de două ori aderarea la UE (în 1972 și în 1994). Mulţi comentatori au mizat însă pe faptul că proiectul european, care a permis pacificarea unui continent obișnuit cu războaiele, a fost, după Gadhi, „cel mai mare absent" în familia laureaţilor, punctează EVZ.

Militanţii pentru drepturile omului din Europa de Est au fost, de asemenea, favoriţi la câștigarea Nobelului pentru Pace. Lista nominalizărilor din acest an a cuprins 231 de personalităţi și organizaţii. Anul trecut, premiul a fost acordat unui trio feminin, liberienele Ellen Johnson Sirleaf şi Leymah Gbowee, şi yemenita Tawakkol Karman.