Raport CE evidenţiază problemele de integritate ale României

60

Un raport al Comisiei Europene privind relaţia României cu Uniunea Europeană relevă, într-un ton apreciat de editorii EurActiv ca fiiind „diplomat", că noile autorităţi din România şi-au făcut treaba parţial, fără să implementeze cele mai dificile părţi, în special cele referitoare la independenţa sistemului judiciar, iar probleme cu privire la integritate rămân în continuare în discuţie.

„Schimbarea de ton este uimitoare în comparaţie cu (tonul) discursului preşedintelui Comisiei (Europene) Jose Manuel Barroso susţinut la 18 iulie, care aprecia la vremea respectivă că România a «zdruncinat încrederea UE»", comentează editorii EurActiv.

Comisia afirmă că este îngrijorată, în continuare, din cauza persistenţei presiunii asupra unor instituţii judiciare şi lipsei de respect faţă de independenţa acestora.

„Comisia a primit numeroase rapoarte cu privire la intimidarea sau hărţuirea unor indivizi care lucrează în cadrul unor instituţii-cheie judiciare şi de luptă împotriva corupţiei, inclusiv ameninţări adresate unor judecători sau familiilor lor, iar campaniile de presă intensifică hărţuirea", potrivit raportului, citat de EurActiv.

Documentul este concluzionat cu un îndemn al CE către Parlamentul român, invitat să devină mai credibil, prin adoptarea unor proceduri mai clare privind cazurile vizând acuzaţii de corupţie şi integritate la adresa parlamentarilor.