UE ar putea reintroduce vizele pentru ţările balcanice

17

Miniştrii de Interne din şase state membre ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg şi Olanda) au trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere un acord cât mai rapid posibil, în privinţa unei clauze de salvgardare care să permită reintroducerea vizelor în caz de încălcări grave a regulilor din spaţiul Schengen.

Decizia ar afecta locuitorii din cinci ţări din Balcani: Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Albania şi fosta republică iugoslavă Macedonia, care nu fac parte din UE, ai căror locuitori beneficiază de avantajul de a călători fără vize. Aceste ţări au semnat o serie de tratate în 2009 şi 2010, care le-au permis aderarea la spaţiul Schengen.

Mulţi însă au făcut mai mult decât doar să călătorească pe continent. Autorităţile europene au reclamat o creştere considerabilă a cererilor de azil nefondate, înaintate de cetăţenii acestor ţări, relatează Russia Today. 

Această cerere va fi discutată la viitoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE la 25 octombrie la Luxemburg.