Avionul alimentat solar a aterizat cu bine după zborul transcontinental

43

O aeronavă alimentată cu energie solară a devenit primul avion de acest gen care a zburat între două continente, pornind din Madrid (Spania) și aterizând – după 19 ore – în Rabat (Maroc).

Avionul cu patru motoare a aterizat marţi seară în Maroc, după un zbor de 830 km, în timpul căruia a atins viteze maxime de peste 120 km/h. Viteza medie de zbor a fost însă de 60hm/h.

Proiectul Solar Impulse, al cărui zbor a fost sponsorizat de compania farmaceutică franco-belgiană Solvay și de producătorul elveţian de lifturi Schindler, a fost dezvoltat pe parcursul a opt ani, cu un buget de circa 90 de milioane de euro.

Scopul său nu a fost, potrivit pilotului elveţian Betrand Piccard, „acela de a arăta că energia solară poate fi folosită pentru un avion normal, ci pentru a dovedi că putem atinge obiective incredibile, aproape imposibile cu noile tehnologii fără combustibili fosili." Inginerii sunt oricum sceptici că panouri solare ar putea furniza, în exclusivitate, suficientă energie pentru a alimenta un avion de pasageri de dimensiuni standard.