Cataclismele naturale din 2012 ne-au costat 122 de miliarde de euro

56

Costul total al catastrofelor naturale din lume, la nivelul anului 2012, este estimat la suma de 160 de miliarde de dolari în 2012 (aproximativ 122 de miliarde de euro), apreciază asigurătorul german Munich Re într-un studiu publicat joi, relatează AFP.

Cele mai importante pierderi din 2012 au fost provocate de uraganul Sandy, reprezentând aproape 25 de miliarde de dolari de acoperit de către sectorul asigurărilor, se arată în comunicat. De altfel, 67% dintre pierderile totale şi 90% dintre pierderile asigurate sunt imputabile Statelor Unite, a precizat Munich Re.

Pe locul al doilea al catastrofelor naturale care s-au transformat în pierderi semnificative a fost şi seceta prelungită din Statele Unite, care i-a costat pe asiguratori între 15 şi 20 de miliarde.

Alte cataclisme din cauza cărora companiile de asigurare au fost nevoite să plătească daune considerabile sunt cutremurul din Italia, din luna mai (16 miliarde de dolari), dar şi inundaţiile din China din luna iulie a anului trecut (evaluate la 8 miliarde de dolari).

Totuşi, aceste date sunt inferioare pagubelor-record constatate în 2011, an marcat de tsunamiul din Japonia, un an în timpul căruia sectorul asigurărilor a acoperit cu suma de 119 miliarde de dolari pagubele rezultate în urma unui mare număr de cutremure şi inundaţii, potrivit asigurătorului german.